Studenten met hun favoriete spaghetti
Radio2

"Geen spaghetti vandaag?": studentenrestaurant in Gent schrapt legendarische spaghetti op dinsdag en donderdag

Het studentenrestaurant De Brug van de universiteit van Gent ziet dezer dagen teleurgestelde studenten: de iconische spaghetti bolognaise staat niet meer iedere dag op het menu. Het restaurant verandert om de zoveel tijd het menu om wat meer variatie aan te bieden. Dat valt dus niet bij iedereen in goede aarde.

Spaghetti bolognaise is vaak dagelijkse kost voor studenten die de vegetarische alternatieven aan zich laten voorbij gaan. En dat is zeker zo in studentenrestaurant De Brug in de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent. Het restaurant van de universiteit van Gent heeft beslist om het pastagerecht niet meer iedere dag op het menu te zetten. Het restaurant verandert het menu om de zoveel tijd om wat meer afwisseling aan te bieden. De reacties van de studenten zijn gemengd: voor de een is het nieuws al wat dramatischer dan voor de ander.

Alleen spaghetti

Axelle studeert voor burgerlijk ingenieur-architect. Zij kan zichzelf wel een expert noemen in het eten van de spaghetti bolognaise: "Ik heb die daar al verschillende keren gegeten. Ik vind dit vooral vervelend omdat we nooit op voorhand weten wanneer we naar De Brug gaan. En we gaan eigenlijk ook alleen naar daar voor de spaghetti, want de andere gerechten zijn minder."

We gaan eigenlijk alleen naar De Brug voor de spaghetti, en we weten nooit op voorhand wanneer we kunnen gaan

Studente burgelijk ingenieur-architect, Axelle

Eten wat de pot schaft

Achilles studeert geschiedenis en gaat regelmatig eten in het restaurant. Hij vindt de beslissing niet zo dramatisch en eet gewoon wat de pot schaft: "Er zijn genoeg andere dingen: zoals het gerecht met zalm en de ovenschotel." Robbe is een mede-student geschiedenis en eet meestal een broodje. Toch heeft hij bedenkingen bij de beslissing: "Ik heb die spaghetti eens gegeten en die is eigenlijk best wel lekker. Ik vind de beslissing dan ook jammer, want je kan nu niet zelf beslissen wanneer je spaghetti wil eten."

Er zijn genoeg andere dingen: zoals het gerecht met zalm en de ovenschotel

Student geschiedenis Achilles

De kookploeg van het restaurant doet nochtans zijn best om variatie te brengen: er is 's morgens al ontbijt, er zijn belegde broodjes, salades, maaltijden uit de koelkast voor thuis, vleesgerechten én vegetarische alternatieven. En er zijn ook altijd verschillende soorten zetmeel: rijst, natuuraardappelen, puree, potato wedges, frieten en kroketten.

En tegen voedselverspilling strijdt het restaurant ook mee: op vrijdag kan je maaltijden uit de koelkast mee naar huis nemen die nog goed zijn, maar die afgelopen week niet werden verkocht. En voor wie het een schrale troost mag zijn: je kan de spaghetti wél iedere dag mee naar huis nemen om op te warmen.

Meest gelezen