Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

Proces over aanslagen in Brussel wordt hervat op 30 november

Proces over aanslagen in Brussel wordt hervat op 30 november
Beeld Photo News

De jury van het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem zal op 30 november worden samengesteld. Het uiteindelijke proces kan dan van start gaan op 5 december.

De voorzitter van het assisenhof heeft vrijdag over de nieuwe timing van het proces beslist, zo meldt La Libre Belgique en blijkt uit een mail die het hof aan de advocaten in het dossier heeft gestuurd.

Op maandag 5 december zal het proces uiteindelijk van start gaan. Enkele dagen eerder, op woensdag 30 november, zal de jury voor het proces worden samengesteld.

Het megaproces over de aanslagen had op 10 oktober in het Justitia-gebouw in Haren van start moeten gaan, met de samenstelling van de jury. Voor de beschuldigden waren in de assisenzaal negen individuele glazen boxen gebouwd, maar op de preliminaire zitting van 12 september had de verdediging opgeworpen dat die box de rechten van verdediging schond.

In een arrest van 16 september had het assisenhof de verdediging gelijk gegeven, en bevolen dat de box moest afgebroken worden en vervangen moest worden door één grote box waarin plaats was voor alle beschuldigden. Het hof gaf als voorbeeld de beschuldigdenbox die gebruikt was op het Franse assisenproces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

Op 22 september liet de FOD Justitie dan weten dat die nieuwe box niet klaar kon zijn tegen 10 oktober, de datum waarop de jury moest samengesteld worden. Donderdag kwam het nieuws dat de box wel klaar zou zijn op 14 november.

Alle partijen in het proces en de 800 kandidaat-juryleden moeten echter opnieuw gedagvaard worden, en het federaal parket heeft aan het hof laten weten dat dat pas lukt tegen 15 november, zo blijkt uit de mail die de assisenvoorzitter aan de partijen heeft gestuurd. Tussen die dagvaarding en de dag waarop de jury uitgeloot wordt, moeten minstens vijftien dagen zitten, en de assisenvoorzitter heeft dan ook besloten die op woensdag 30 november te laten plaatsvinden.