Waals minister Adrien Dolimont (MR) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS).

Ministers van de Waalse regering leveren volgend jaar 8 procent van hun loon in

De Waalse ministers zullen volgend jaar 8 procent van hun loon inleveren. Dat heeft de Waalse minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) aangekondigd op de voorstelling van de Waalse begroting voor volgend jaar. Federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft een gelijkaardige maatregel op tafel gelegd in het kader van de begrotingsbesprekingen van de komende dagen.

Drie miljard euro: dat is het bedrag dat de Waalse regering volgend jaar uittrekt voor steun aan de huishoudens en de bedrijven. Volgens Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) gaat het vooral om steun voor energiebesparende maatregelen, onder meer over steun voor renovatiewerken. Opvallend is dat de energiedistributeurs en de grote producenten van hernieuwbare energie ook worden verzocht om de factuur voor de consument te verlagen.

Woning niet energiezuinig? Lagere indexaanpassing

Minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) kondigde een hele reeks energiezuinige maatregelen aan. Net als de Vlaamse regering kiest de Waalse regering voor een vermindering van de index voor slecht geĆÆsoleerde woningen. Voor woningen met een EPC A, B en C wordt de indexering toegepast, voor die met een EPC-label D is er een indexering van 75 procent, voor die met een E-label een indexering van 50 procent.Ā 

Dat is iets ruimhartiger dan in Vlaanderen, waar niet-energiezuinige woningen met een label E of F een jaar lang niet geĆÆndexeerd mogen worden. Voor woningen met een label D mogen Vlaamse verhuurders nog 50 procent van de gezondheidsindex doorrekenen.Ā 

Ministers leveren in

Een opvallende symbolische maatregel is dat de ministers van de Waalse regering 8 procent inleveren op hun loon, wat neerkomt op een brutovermindering van 20.000 euro per jaar. Gisteren heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) iets gelijkaardigs voorgesteld voor de federale ministers.

"Eerder dan een symbolische vermindering van de ministerssalarissen zonder echte impact wil de MRĀ een minder zware overheid met minder politici en structuren en minder belastingen met bijvoorbeeld een gedefiscaliseerde index", reageerde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gisteren op Twitter. Blijkbaar ziet zijn partijgenoot Adrien Dolimont dat anders voor wat betreft de Waalse regering.

"Er komen geen nieuwe belastingen", benadrukte minister Dolimont. Hoe worden de nieuwe maatregelen dan gefinancierd? Onder meer 400 miljoen komt van structurele besparingen op de werkingsmiddelen en 703 miljoen uit de financiƫle reserves van verschillende Waalse overheidsinstellingen. Walloniƫ verwacht nog altijd een begroting in evenwicht tegen eind 2024, op het einde van de legislatuur.

Meest gelezen