Uiteindelijk bleek Chroesjtsjov tijdens de Cubacrisis niet uit op escalatie, over Poetin is dat veel moeilijker om te zeggen.
Volledig scherm
PREMIUM
Uiteindelijk bleek Chroesjtsjov tijdens de Cubacrisis niet uit op escalatie, over Poetin is dat veel moeilijker om te zeggen. © AP

Kunnen we de Cubacrisis vergelijken met Oekraïne? “Chroesjtsjov wou geen Derde Wereldoorlog, met Poetin weten we het niet”

Volgens Amerikaans president Joe Biden staat de wereld even dicht bij de nucleaire afgrond als tijdens de Cubacrisis, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Hij waarschuwde dat zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin niet bluft als hij zegt tactische kernwapens te overwegen in Oekraïne. Eind oktober 1962 kroop de wereld door het oog van de naald, toen Sovjetleider Chroesjtsjov kernraketten plaatste op het communistische Cuba. Wat zijn de parallellen met vandaag?

15 reacties

  • Emiel Van Roost

    5 maanden geleden
    De invasie van Oekraiene door het leger van Putin is er gekomen omdat Putin de oude sovjet unie wil herstellen, als hij slaagt zal hij verder doen, Moldavie, Roemenie, de baltische staten...
  • Jellis Van Herzele

    1 jaar geleden
    Als dat ooit gebeurt zullen velen hun oogjes opentrekken.
  • Gino Denil

    2 jaar geleden
    In de verste verte niet. De hele economische en politieke situatie in de wereld is nu totaal anders. De echte oorzaak van dit conflict is ook geen NAVO dreiging. Er stonden geen raketten in Oekraïne en dat land was geen lid van de NAVO. Als een mogelijke toetreding het probleem was voor Poetin dan had hij altijd nog wel een NAVO lidstaat gevonden om dwars te liggen. Turkije als 1e kandidaat.
  • patrick bilcke

    2 jaar geleden
    De parallellen met vandaag zijn dat de politiek in al die tijd niets geleerd heeft.
  • François THIJS

    2 jaar geleden
    @bart samyn. Nu kunnen we in het Westen wel zeggen dat Rusland niet wordt bedreigd door de NAVO, maar als de Russen nu het gevoel hebben dat dit wel zo is. En dat de NAVO geen aanvalsorganisatie maar een verdedigingsorganisatie is. Maar wat als de Russen daar anders over denken. Het grote probleem is dat het Westen nooit iets met die gevoelens heeft gedaan. Wat als morgen de Russen nucleaire wapens op Cuba en in Venezuela zouden plaatsen, en zouden zeggen dat een verdedigingsorganisatie is!