LaPresse

Eurovisiesongfestival vindt volgend jaar op 9, 11 en 13 mei plaats in Liverpool

Het Eurovisiesongfestival zal volgend jaar in Liverpool plaatsvinden. Dat heeft de EBU bekendgemaakt, de organisatie achter de liedjeswedstrijd. Hoewel Oekraïne dit jaar won, strijkt het evenement door de oorlog in het Verenigd Koninkrijk neer. De finale vindt plaats op zaterdag 13 mei, de twee halve finales op dinsdag 9 en donderdag 11 mei.

Wie het Songfestival in mei live wil bijwonen, zal naar Liverpool moeten trekken. Vanavond heeft de European Broadcasting Union (EBU) bekendgemaakt dat de wedstrijd daar zal plaatsvinden. De thuishaven van The Beatles haalt het daarmee van Glasgow dat als enige andere kandidaat was overgebleven. Eerder waren al Birmingham, Leeds, Manchester, Newscastle en Sheffield afgevallen.

BEKIJK - Juichende fans uit Liverpool krijgen het blijde nieuws te horen tijdens het Britse programma "One Show":

Videospeler inladen...

Daarmee is het tegen de traditie in niet het winnende land dat de nieuwe editie van het Songfestival organiseert. Dat was dit jaar Oekraïne dat won met "Stefania' van Kalush Orchestra. Door de oorlog die daar sinds februari woedt, oordeelde de EBU al in juni dat een ander land de organisatie voor zijn rekening zou moeten nemen. De keuze viel uiteindelijk op het Verenigd Koninkrijk dat dit jaar tweede eindigde met "Space man" van Sam Ryder.

"We maken er een feest van dat nog nooit eerder is gedaan", reageert burgemeester Roy Gladden. "We doen het in de eerste plaats voor Oekraïne, voor onze schitterende stad en voor iedereen die komt kijken. Het wordt ongelofelijk", klinkt het bij Claire McColgan, directeur van de cultuurdienst.

Meest gelezen