De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat het om een vertaalfout gaat.
Volledig scherm
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat het om een vertaalfout gaat. © AFP

Zelensky ontkent oproep tot “preventieve nucleaire aanvallen” op Rusland en zegt dat hij verkeerd begrepen is

De Oekraïense president ontkent dat hij in een online gesprek heeft opgeroepen om “preventieve nucleaire aanvallen” uit te voeren op Rusland. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zag daarin een “oproep tot wereldoorlog”. Volgens Zelensky is hij verkeerd begrepen en gaat het om een vertaalfout. De VS beklemtonen intussen dat er geen aanwijzingen zijn dat Rusland voorbereidingen treft voor de inzet van kernwapens. President Joe Biden had eerder nog gewaarschuwd voor een ‘Armageddon’ als de Russen een kernwapen zouden gebruiken.

18 reacties

  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Laten we niet vergeten dat het Kremlin Oekraïene is binnengevallen. Een soeverein land nota bene. Geen enkel volk wenst een dictatuur. Kijk naar dictaturen: op economisch en sociaal vlak stagneren ze en lopen enorme achterstand op. Veel leed en vernieling voor niks. Zelensky is een buitengewoon man, te vergelijken met De Gaulle en Churchill. Met Poetin in de watten te leggen, wordt het alleen maar erger voor iedereen, ook voor ons.
  • Georges Pelgrims

    2 jaar geleden
    Tis toch een straf volk die Russen.een Russische vrachtwagen volgeladen met springstoffen passeert de controle op de krimbrug en blaast de brug op net opt moment dat een trein passeert volgeladen met brandstof.en wie geven ze de schuld de oekrainers straf volk die Russen zij doen alles om de boel te escaleren.poetin zijn eigen volk valt zijn land aan niet oekrainie oft westen maar de Russen zelf.
  • etienne bies

    2 jaar geleden
    Kris Dhooghe "Zelensky moet ge ook niet geloven,wil de vs en europa in een wereldoorlog betrekken" Neen Kris u ben verkeerd.Toen Zelensky na dag 3 van de "speciale operatie" wou onderhandelen met Rusland , zei Europa , "je mag NIET onderhandelen met Rusland. Wij gaan jullie financieel steunen. Zelfde scenario begin maart 2022.Deze oorlog is gewild door Europa en de VS , en Rusland en Oekraïne zijn in het spelletje getrapt.Mijn bron Jacques Baud.
  • Moehmena Rahous

    2 jaar geleden
    zotte hans voet, de oorlog stoppen kunnen alleen de Russen, niet wij
  • hans voet

    2 jaar geleden
    Terwijl ik dit schrijf, regent het buiten. Het is donker. Blij dat ik droog en warm zit met mijn familie. Dan is het zo pijnlijk als je denkt aan ALLEN die nu aan het front zitten in donker, regen, kou, en levensgevaar. Die willen ook allemaal alleen maar warm en veilig thuis bij familie en vrienden zijn. En dat allemaal omdat enkele miljardairs, NOG rijker willen worden. Als we vrede willen, MOET dit van ONS komen. Oorlog aanvuren is slecht en achterlijk. Wij moeten onze politiekers wekken.