TASS

Opnieuw beperkt verkeer over Krimbrug, na zware explosie die brug deels vernield heeft

De strategische brug die het bezette Oekraïense schiereiland Krim met Rusland verbindt, is deels vernield na een zware explosie en een brand. Op meerdere plaatsen zijn delen van het wegdek in zee gestort. Volgens de Russen zijn er bij de explosie drie doden gevallen. Het gaat om een zware klap voor Rusland, want de brug is van strategisch belang voor het vervoer van zwaar militair materieel en het is ook een psychologische klap voor Moskou en vooral voor president Poetin. Sinds de late namiddag zou het verkeer opnieuw beperkt toegelaten zijn op het deel dat niet verwoest is, maar enkel voor lichte voertuigen.

De explosie vanmorgen vroeg was volgens ooggetuigen kilometers ver te horen. Een trein met brandstofwagons stond vervolgens urenlang in brand op het spoorgedeelte van de brug. Wat de explosie en brand heeft veroorzaakt, is nog onduidelijk. De Russische autoriteiten spreken over een bom in een vrachtwagen. 

Opvallend: de vrachtwagen die volgens Rusland ontploft is en die op de beelden te zien is, zou bij het oprijden van de brug gecontroleerd zijn door de beveiligingsdienst, maar hij mocht doorrijden. 

De Russische commissie die is aangesteld om de zaak te onderzoeken, spreekt in een eerste verslag over drie dodelijke slachtoffers. Het gaat om inzittenden van een auto die over de brug reed op het moment van de explosie.

Bekijk hier beelden van de explosie en de schade aan de Krim-brug:

Videospeler inladen...

Delen van het wegdek zijn in zee gestort na de explosie, maar volgens de Russen is er nog één rijrichting bruikbaar. Sinds iets voor 16 uur zouden er opnieuw auto's en bussen over de brug rijden op dat deel dat niet in zee gestort is, zij het in beperkte mate -op een rijstrook- en afwisselend in elke richting. Het zou bovendien enkel gaan om lichte voertuigen en dus niet om zwaar militair materieel. 

Hoe groot de schade is aan het spoorweggedeelte, is nog onduidelijk. Het Russische persagentschap Interfax bericht dat het treinverkeer vanavond zou hervatten. 

De Oekraïense overheid heeft niet officieel gezegd dat zij verantwoordelijk zijn, maar op Twitter juichen ze de aanval wel toe. Een adviseur van president Zelenski zegt dat "alles wat illegaal is, vernield moet worden". Anderzijds suggereerde Oekraïne vanavond dat "men in Rusland antwoorden moet zoeken" en dat de vrachtwagen die ontploft zou zijn uit Rusland kwam. 

Opvallend is ook dat Rusland nog niet officieel de schuld bij Oekraïne heeft gelegd. Het gerecht in Rusland is een strafrechterlijk onderzoek gestart en president Poetin heeft een speciale commissie opgericht om het incident te onderzoeken. Het klopt dat de vrachtwagen vanuit Rusland de brug is opgereden. Nu is ook duidelijk dat de truck eigendom was van een man uit de Zuid-Russische stad Krasnodar. Het huis van die man is door de politie doorzocht, maar hijzelf is in het buitenland en ontkent dat hij te maken heeft met de explosie. 

De Krim-brug is maar liefst 19 kilometer lang en werd gebouwd door Rusland na de annexatie van de Krim in 2014. De brug werd geopend door president Poetin op 15 mei 2018. Het gaat om de langste brug in Europa, en om de langste brug die Rusland ooit heeft gebouwd. 

Brug van strategisch belang voor Rusland

Eigenlijk zijn het dus twee bruggen die naast elkaar liggen: een spoor- en een autobrug. De Krim-brug is van strategisch belang voor Rusland voor het vervoer van oorlogsmaterieel. Het Russische leger is erg afhankelijk van spoorverbindingen voor vervoer van brandstof en zwaar militair materieel.

Dat de brug -minstens voorlopig- niet of beperkt bruikbaar is, is militair een erg zware klap voor Rusland omdat de Russische troepen in het oosten en het zuiden van Oekraïne al enkele weken zware verliezen aan het lijden zijn, zowel inzake materieel als wat betreft militairen. Er is ook veel grondgebied heroverd door de Oekraïeners. 

De Krim-brug was tot nu toe een vitale ader voor de Krim, die op zijn beurt dan weer het bruggenhoofd was voor de Russische militaire operaties in het zuidoosten van Oekraïne. Volgens de Russen zelf kan de bevoorrading van de troepen voortgaan via andere wegen, over land en zee. Maar in elk geval is dit opnieuw een zware tegenslag voor het Kremlin.

BEKIJK - "Dit is een goed uitgekiende operatie": VRT NWS-journalist Jan Balliauw geeft uitleg over de explosie op de Krimbrug.

Videospeler inladen...

Op sociale media circuleren beelden van de Krim-brug die in brand staat: 

Archieffoto's van de Krim-brug:

Meest gelezen