Palavas-les-Flots, Frankrijk
AFP or licensors

Brandstoftekort in Frankrijk loopt op door staking bij oliegigant TotalEnergies, president Macron roept op tot kalmte

De Franse president Emmanuel Macron roept de automobilisten in zijn land op tot kalmte naar aanleiding van een steeds groter wordend brandstoftekort. Door een staking bij olieconcern TotalEnergies heerst er volgens de overheid op dit moment in 15 procent van de tankstations een tekort aan een of meerdere brandstoffen. Macron vraagt de vakbonden en de olieconcerns om "hun verantwoordelijkheid te nemen zodat mensen kunnen leven en zich kunnen verplaatsen". 

Door een staking bij oliegigant TotalEnergies in Frankrijk liggen verschillende olieraffinaderijen stil. Daardoor kan er minder brandstof geleverd worden aan tankstations, volgens de Franse overheid heerst er op dit moment in 15 procent van de stations een tekort aan een of meerdere brandstoffen. 

Aan de tankstations die wel nog over voldoende brandstof beschikken, staan vaak lange files. Automobilisten staan in de wachtrij uit noodzaak, maar ze vullen vaak ook jerrycans met extra brandstof uit angst om zonder te vallen. 

BEKIJK - "Ik heb 58 kilometer ver gereden, en ik ben al bij 5 pompstations geweest waar niets meer was":

Videospeler inladen...

In sommige regio's is er ondertussen een verbod ingevoerd om jerrycans te vullen. Het ministerie van Ecologische Transitie heeft ook aangekondigd dat er vandaag een besluit zal worden gepubliceerd "met betrekking tot de opheffing van de vervoersverboden voor brandstof voor dit weekend", en dat een ander besluit zou voorzien in "flexibiliteit met betrekking tot de rijtijden" om de bevoorrading te vergemakkelijken.

Nog volgens het ministerie beschikt Frankrijk over voldoende strategische voorraden en is er de komende weken en maanden geen gevaar voor een blijvend brandstoftekort. De Franse president Emmanuel Macron maant de automobilisten die paniekaankopen doen dan ook aan tot kalmte. 

Tegelijkertijd vraagt Macron de vakbonden en olieconcerns om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Alle looneisen zijn legitiem, maar ze mogen mensen niet verhinderen te leven en zich te verplaatsen", klonk het gisteren tijdens een informele Europese top in Praag. 

Eerder had staatssecretaris Olivia Grégoire, bevoegd voor kmo's, de oliebedrijven ook al opgeroepen om de looneisen van de vakbonden in overweging te nemen. Zonder namen te noemen stelde ze in een interview met FranceInfo dat de betrokken bedrijven goede resultaten hebben geboekt, verwijzend naar TotalEnergies dat in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan 10 miljard euro winst heeft gemaakt. 

Grootste raffinaderij van Frankrijk ligt stil

Door de staking ligt onder meer de grootste raffinaderij van TotalEnergies in Frankrijk, vlakbij de havenstad Le Havre, stil. Dat geldt ook voor twee raffinaderijen van het Amerikaanse Esso-ExxonMobil. Het personeel heeft er het werk neergelegd omdat ze niet tevreden zijn over hun loon. 

Door stakersblokkades lopen vooral de brandstofleveringen stroef. Her en der zijn tankstations zelfs volledig zonder brandstof gevallen. TotalEnergies beheert bijna een derde van de Franse tankstations. 

Montpellier, Frankrijk - 5 oktober 2022.
AFP or licensors

Volgens TotalEnergies zelf ligt het tekort niet alleen aan de staking, maar ook aan het succes van een kortingsactie. CEO Patrick Pouyanné heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over de staking, maar erkent in een interne video dat de resultaten van het bedrijf uitzonderlijk zijn in 2022 en dat de werknemers niet vergeten zullen worden. "Alle medewerkers zullen voor het einde van het jaar hun eerlijke beloning op hun loonstrookje ontvangen", beloofde Pouyanné.

Belgische tankstations aan de grens maken verliezen weer goed

Door de schaarste in Frankrijk doen de Belgische tankstations in de grensstreek momenteel gouden zaken. Bij ons is er geen enkel probleem met de bevoorrading, zegt Johan Mattart van brandstoffenfederatie Brafco. Er gaan momenteel veel meer vrachten naar de grensstreek.

Voor de pomphouders daar is de meerverkoop welkom, zegt Mattart. Doordat benzine en diesel in Frankrijk veel goedkoper waren geworden dan in België, zagen zij de voorbije weken amper nog klanten. Nu kunnen ze die verliezen wat goedmaken.

Meest gelezen