Oekraïense troepen melden “catastrofale” uitval Starlink-apparatuur tijdens strijd tegen Rusland

De Oekraïense troepen werden de voorbije weken geconfronteerd met verschillende storingen op Elon Musks satellietinternet Starlink. Zo’n pannes zouden onder meer zijn voorgevallen tijdens pogingen om grondgebied te bevrijden dat was veroverd door Russische troepen.

Waarom is dit belangrijk?

Door de storingen wordt de belangrijke rol van Musks communicatiesystemen op het slagveld beklemtoond. Zeker nu de tegenoffensieven van Oekraïne in het oosten en zuiden van het land de Russen tot aftocht drijven. De rijkste man ter wereld maakte Kiev afgelopen weekend overigens nog woedend toen hij op Twitter een staakt-het-vuren-plan schetste dat zou leiden tot het afstaan van Oekraïens grondgebied aan Rusland.

Kort nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, stuurde Elon Musks Starlink, een dochterbedrijf van SpaceX, meerdere ladingen satellietontvangers naar het belegerde land. De technologie werd er gebruikt om delen van Oekraïne online te houden, zelfs wanneer andere internetdiensten het begaven.

Duizenden Starlink-terminals werden aan Oekraïne geschonken om de troepen van het land met elkaar te helpen communiceren in gebieden waar geen andere beveiligde netwerken zijn, om de bediening van drones te vergemakkelijken, en om de overdracht van belangrijke inlichtingen mogelijk te maken.

SpaceX schonk 3.667 Starlink-terminals aan Kiev, de Amerikaanse overheid doneerde er 1.333. Ook Polen en Frankrijk verschaften de Oekraïense overheid enkele Starlink-terminals.

“Catastrofaal” verlies van communicatie

Twee regeringsfunctionarissen, die onder de voorwaarde van anonimiteit spraken, vertelden echter aan de Britse zakenkrant Financial Times (FT) dat soldaten moeite ondervonden om verbinding te maken met het satellietnetwerk toen ze steden betraden die pas recentelijk van Russische troepen waren bevrijd.

Eén hooggeplaatste Oekraïense functionaris zei dat de verstoring van de connectiviteit tot een “catastrofaal” verlies van communicatie tussen de strijdkrachten heeft geleid. Een andere functionaris in Kiev zei dat de verbindingsproblemen wijdverspreid waren en aanleiding gaven tot paniekerige telefoontjes van soldaten naar hulplijnen, aldus nog FT.

Referenda

De incidenten zouden zich vooral voorgedaan hebben in het zuiden van het land, rond de regio’s Kherson en Zaporizhzhia, maar ook langs de frontlijn in het oosten van Kharkiv, Donetsk en Luhansk.

Alle vier de regio’s zijn het doelwit van een intens Oekraïens tegenoffensief en werden vorige maand door Russisch autocraat Vladimir Poetin opgeëist als deel van Rusland na door het Kremlin georganiseerde referenda (die stalinistische scores voor het pro-annexatie-kamp als uitslag hadden).

Speciale terminal

Ter herinnering: de internetdienst van Starlink is een constellatie van verbonden satellieten die zich met een lage baan rond de aarde bewegen. De dienst is in theorie in staat om in grote delen van de wereld snel internet aan te bieden.

Om verbinding te maken met het netwerk van Starlink, hebben klanten een speciale terminal nodig die het internetsignaal ontvangt. De internetdienst onderscheidt zich door het feit dat het geen traditionele infrastructuur – zoals bekabeling – nodig heeft. Hierdoor kan het moeilijk worden afgesneden of geblokkeerd. 

(kg)

Meer