VIDEO. Gemeenteraadslid: "Angst is omgeslagen in structureel racisme"

Vlak na de aanslagen in Zaventem en Brussel heerste er paniek en angst bij de Belgische bevolking. Maar die angst lijkt het afgelopen jaar omgeslagen in structureel racisme. Dat zegt Mustafa Harraq, gemeenteraadslid (CD&V) in Genk en bijblijfconsulent voor ACV. Hij begeleidt jongeren naar een job en ziet dagelijks dat mensen onverdraagzamer worden.

CMA

"Vroeger hoorde ik dagelijks mensen zeggen 'ik ben geen racist, maar...' en nu hoor je 'ik ben een racist'", zegt Mustafa Harraq, gemeenteraadslid voor CD&V in Genk en bijblijfconsulent voor het ACV. Mustafa windt er geen doekjes om. Hij begeleidt jongeren naar een job, maar wordt steeds meer met racisme geconfronteerd. Hij zag de situatie veranderen na de aanslagen in Zaventem en Brussel.

Anders bekeken na aanslagen

"Toen was dat een emotie die opkwam, maar nu lijken de mensen het te menen. Ze zeggen dat het allemaal terroristen zijn die hier een kalifaat willen stichten. Als ik iemand die Ali, of Mohammed of Fatima heet, is dat een heel moeizame tocht naar werk", zegt Mustafa. "Iemand die Jan of An heet aan een job helpen, gaat een stuk makkelijker. Dan wordt ik zelf opgebeld door de bedrijven of de interimkantoren."

Ook de 24-jarige Abdullah Ibrahim Jallah uit Meeuwen-Gruitrode kan erover meespreken. Hij vluchtte vier jaar geleden voor het geweld in Sierra Leone, leerde Nederlands en had al enkele jobs. Hij voelt dat hij na de aanslagen anders bekeken wordt. "Sommige mensen zijn gesloten en zeggen dat ze niets met mij te maken willen hebben", zegt Abdullah. "Op die manier is het moeilijk om werk te vinden, want de paniek is nog niet verwerkt."

Rino Wolters, een jongeman uit Sledderlo, begrijpt het niet. "Je kan toch niemand beoordelen op iets waar die persoon helemaal niets aan kan doen", zegt Rino.

Opnieuw met elkaar praten

Volgens Mustafa komen stillaan in een straatje zonder einde. "Op den duur wordt dit een vicieuze cirkel", zegt hij. "Zo krijg je jongeren die zich niet begrepen worden, die gaan radicaliseren en de de cirkel begint rond te gaan. We moeten gaan verbinden en opnieuw gaan praten, want we kunnen dit enkel oplossen door samen te werken."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen