Al minstens negen mensen zijn omgekomen bij ontploffing van tankstation in Ierland

Negen mensen zijn omgekomen bij een explosie in een tankstation in het dorp Creeslough in het graafschap Donegal in Ierland. Dat meldt de Ierse openbare omroep RTÉ op basis van politiebronnen. Er wordt gevreesd dat het dodental nog zal oplopen: meerdere mensen zouden nog vastzitten onder het puin. De zoekacties naar mensen die gisteren als vermist werden opgegeven, gaan nog voort.

Het incident gebeurde gisterennamiddag bij een tankstation in de plaats Creeslough, in het noorden van Ierland. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend. De ravage is enorm. Een groot deel van het tankstation, waaronder de winkel en het postkantoor dat er gehuisvest was, is verwoest. Ook meerdere gebouwen en auto's in de omgeving zijn door de ontploffing zwaar beschadigd geraakt.

De grote hulpoperatie, waarbij eerstehulpverleners van aan beide zijden van de Ierse grens betrokken waren, was gisteravond laat nog aan de gang en gaat vandaag nog voort. In het plattelandsdorpje is iedereen volgens een lokale parlementariër compleet in shock.

BEKIJK de eerste beelden na de ontploffing - "Dit is hier de enige winkel in het dorp, het postkantoor, de kapper, kruidenier, alles. Je ergste nachtmerrie", zegt Sinn Féin-afgevaardigde Pearse Doherty:

Videospeler inladen...

Drie overlijdens konden gisteren al bevestigd worden, sindsdien kwamen daar nog zes extra dodelijke slachtoffers bij. Meerdere gewonden worden nog verzorgd in het ziekenhuis. De zoekactie naar vermisten onder het puin gaat intussen verder. Daarvoor worden onder meer speurhonden ingezet. Op een bepaald moment gisteravond werden ook alle graafmachines stilgelegd zodat er mogelijk geluiden van mensen onder het puin opgemerkt konden worden. 

De Ierse premier Michéal Martin heeft zijn medeleven al betuigd aan de familie van de slachtoffers en aan het dorp. Volgens hem werken de hulpverleners "in zeer traumatiserende omstandigheden". Hij heeft het over "een van de donkerste dagen voor Ierland". 

Het Ierse bedrijf Applegreen, de uitbater van het tankstation, zegt "diep bedroefd en geschokt" te zijn door het nieuws. "Onze gedachten en gebeden zijn bij de familie en vrienden van de slachtoffers, de gewonden en de gemeenschap."

Meest gelezen