Tienen viert Kweikersdag met braderie, streekproductenmarkt en Tiense reuzen

In Tienen is de Kweikersdag aan de gang. Dat is een jaarlijkse feestdag met tal van activiteiten met een link naar de stad. Op en rond de Grote Markt kunnen de Tienenaars genieten van een braderie, een streekproductenmarkt, optredens, begeleide wandelingen en de Tiense reuzen. 

Normaal valt de Tiense feestdag op 10 oktober. Die traditie ontstond in 2015, toen de Kweikersparade door de straten van Tienen trok naar aanleiding van 1.000 jaar stadsrechten. Maar nu gaat de Kweikersdag voor het eerst door in het weekend. "Het stimuleren van samenwerkingsinitiatieven die het buurtgevoel versterken, is een belangrijke beleidsdoelstelling van de stad Tienen", zegt Wim Bergé (CD&V), schepen van Vrije Tijd. "Daarom organiseren we de Kweikersdag voortaan op de eerste zaterdag voor 10 oktober, zodat nog meer mensen aan het feestgedruis kunnen deelnemen."

De Kweikersdag is nu op de eerste zaterdag voor 10 oktober, zodat nog meer mensen kunnen komen feesten
Wim Bergé (CD&V), schepen van Vrije Tijd

Dat de Tienenaar zin heeft in de Tiense feestdag, bewijzen de 45 deelnemende handelaars van de braderie en de 23 deelnemers aan de streekproductenmarkt. Verder staan er gegidste wandelingen op het programma om de geschiedenis van de stad te ontdekken. Er zijn ook tal van optredens van verschillende dansscholen en de Tiense reuzen zullen vanaf de ‘s middags door de stad kuieren, onder begeleiding van een percussieklas. De feestdag zal dit jaar afsluiten om 19 uur met een optreden van The Fuckuleles op de Grote Markt. 

Estafette met schapen

Eén van de hoogtepunten van de Kweikersdag is De Lazuur. "De Lazuur leeft hier enorm en ze is uniek", zegt Philippe Liesenborghs van opgewekTienen, die de feestdag mee organiseert. "Het is een aflossingswedstrijd tussen verschillende wijken van de stad. Ze nemen het tegen elkaar op in wat wij "Schaapdragen" noemen, want Tienenaars hebben als geuzennaam "schapenkoppen". Ze lopen om beurten een rondje op de Grote Markt en geven geen estafette door, maar wel een zelfgemaakt schaap, elk in hun eigen wijkkleur."

Extra verkeersmaatregelen

Om de Kweikersdag veilig te laten verlopen, heeft de stad een aantal verkeersmaatregelen genomen. De stad moedigt inwoners aan om met de fiets te komen en deze achter te laten aan een van de fietsbeugels rond de Grote Markt. Er is een overdekte fietsenstalling achter de O.L.V.-ten-Poelkerk. Een bijkomende grote fietsenstalling wordt voorzien tegenover de Oud College Tienen-site in de Broekstraat.

Van 5 tot 21 uur geldt er een stilstaan- en parkeerverbod én een verkeersverbod in de volgende straten en pleinen in Tienen: de volledige Grote Markt, de Leuvensestraat vanaf de Grote Markt tot het kruispunt Leuvensestraat en Delportestraat, de Gilainstraat vanaf het kruispunt Gilainstraat en Grote Markt tot het kruispunt Academiestraat en Kalkmarkt, de volledige Kalkmarkt en de Nieuwstraat vanaf de Kalkmarkt tot het kruispunt Nieuwstraat en Spiegelstraat.

Meest gelezen