Bij politiezone Westkust liepen twee meldingen binnen van oplichting door valse bankmedewerkers. © jhm

100-jarige man opgelicht door valse bankmedewerker: 2.400 euro thuis overgeschreven

De Panne/Koksijde -

Politiezone Westkust (De Panne/Koksijde/Nieuwpoort) waarschuwt voor valse zogezegde medewerkers van een bank. Twee hoogbejaarde inwoners kregen eerst telefoon van zogezegd de bank en nadien kregen ze een valse medewerker over de vloer. De daders gingen grof tekeer: bij een 100-jarige man uit Koksijde werd thuis 2.400 euro overgeschreven naar een onbekende rekening.

Jelle Houwen

Vrijdagmiddag tussen 15 en 16 uur kreeg de politie twee meldingen binnen. Telkens ging het om dezelfde werkwijze en om dezelfde daders. Eerst kreeg een 87-jarige vrouw uit De Panne telefoon van zogezegd de KBC-bank. De ‘medewerker’ aan de telefoon meldde dat ze verdachte activiteiten ontdekt hadden op haar rekening. Er was een aankoop verricht van 600 euro, wat volgens de oplichter verdacht was en de vrouw daardoor haar kaart moest blokkeren.

“Daarvoor zou iemand van de ‘bank’ bij de vrouw langskomen”, aldus de politie. “Iets later kwam een Nederlandstalige jongeman aan de deur en hij vroeg naar haar kaart. De 87-jarige dame gaf haar kaart en kwam het melden op het politiesecretariaat.”

Met twee

Helaas kwam niet veel later een tweede melding binnen van gelijkaardige feiten en waar wel een slachtoffer gemaakt werd. Het ging om een 100-jarige man uit de Tennislaan in Koksijde. De man werd opgebeld, zogezegd van de bank, met de melding dat er verdachte transacties gebeurden op zijn rekening.

Ook nu stuurde de zogenaamde bankmedewerker iemand langs die de man zou helpen met het blokkeren van zijn kaart. Er kwam opnieuw een jongeman langs, met dezelfde beschrijving als die van het eerste feit. Hij controleerde met de kaartlezer het saldo van het slachtoffer zijn rekening en schreef 2.400 euro over naar een onbekende rekening. De jongeman ging toen weg en nam de bankkaart mee om deze zogezegd te vernietigen.

“Het gaat in beide gevallen om een jongeman met getaande huidskleur, opgeschoren krullend kort haar, 1 meter 70 groot en struis gebouwd. De man zou rond de 30 jaar oud zijn. Als u dergelijke telefoons krijgt, verwittigt u best onmiddellijk telefonisch de politie. Er zal steeds direct een ploeg ter plaatse gestuurd worden”, aldus de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER