App waarschuwt zwartrijders voor controleurs op de bus (en De Lijn ziet er geen graten in)

© RR

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Radarverklikkers zoals Coyote kennen we al, maar nu komt er een nieuwe soort naar Vlaanderen. Een verklikker voor zwartrijders op het openbaar vervoer: die toont in real timeaan op welke bussen, trams en metrostellen controleurs uithangen. En waar je als zwartrijder dus moet afstappen om niet betrapt te worden.

Wim Brillouet en Yves Coudron

Zo’n 300.000 keer is de ­applicatie ‘Contrôle STIB’ al gedownload. En dat voor een toepassing die je voorlopig ­alleen in Brussel kan gebruiken. Wie de gratis app op zijn smartphone installeert, kan in real time zien op welke lijnen en tijdstippen controleurs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB – in het Frans: STIB – bezig zijn.

Hét gadget voor zwartrijders, zo lijkt het dus. “Al moedigen wij zwartrijden niét aan”, zegt Olivier Kaisin (24), samen met Emile-Victor Portenart (25) ­bedenker van de app. “We tonen net aan hoe groot de pakkans is. Elke gebruiker ziet hoeveel controleurs er op pad zijn. Onze boodschap: koop maar beter een ticket voor het te laat is.”

Apple ziet dat anders. De app is pure fraude, klinkt het daar. Daarom is ze al een tijd geleden uit de app store verwijderd.

Bij de MIVB zien ze nochtans geen graten in de app. “Wij kondigen zelf een deel van onze ­geplande acties aan op sociale media. De app geeft je bovendien toch geen 100 procent zekerheid dat je een controle kan ontlopen”, zegt An Van Hamme van MIVB.

Ontradend effect

De ­makers gaan ‘Controle STIB’ tegen september updaten: dan krijg je ook informatie over vertragingen, wegenwerken en in welke stations pickpockets zijn gesignaleerd. Nadien willen ze Vlaanderen inpalmen. “Een stad als Antwerpen is een heel interessante locatie om de applicatie te gebruiken.”

Bij De Lijn zijn ze in ieder geval nieuwsgierig. “We ­hopen dat dit ontradend kan werken voor zwartrijders”, zegt woordvoerster Astrid Hulhoven. “Net als de MIVB kondigen ook wij een deel van onze acties aan. En dat werkt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen