Archieffoto

Kernkabinet zit opnieuw samen om begroting voor komende twee jaar te bespreken

Het kernkabinet van de federale regering zit vandaag opnieuw samen om de begroting voor de komende twee jaar te bespreken. De ministers zijn op zoek naar maatregelen om het begrotingstekort van 23 miljard euro zoveel mogelijk te verkleinen. Dinsdag moet er een akkoord zijn, want dan wordt premier De Croo in het parlement verwacht voor zijn beleidsverklaring. Het kabinet buigt zich over mogelijke besparingen, maar ook over hogere belastingen.

De topministers van de federale regering zitten sinds 10 uur vanmorgen opnieuw samen om een begrotingsakkoord te vinden voor de komende twee jaar. Ze hopen met verschillende maatregelen het begrotingstekort van 23 miljard euro kleiner te maken, maar met hoeveel dat tekort moet verminderen staat nog niet vast. Het getal van 4 miljard euro circuleert, maar het kan ook meer of minder zijn.

"Het is gewoon belangrijk dat we structurele maatregelen nemen zodat onze kinderen niet de lasten moeten dragen van de uitgaven die we vandaag doen", zegt minister van Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) in het "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Hogere belastingen?

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft begin deze week een voorstel op tafel gelegd voor een overwinstbelasting op energie. Die maatregel zou volgens haar 4,7 miljard euro kunnen opbrengen: 1,8 miljard euro dit jaar en 2,9 miljard euro volgend jaar, al hangt de opbrengst voor 2023 af van hoe de markt evolueert.

Maar haar voorstel gaat verder dan wat Europa voorstelt en niet iedereen binnen de regering wil die piste opgaan. CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem twijfelt aan de juridische haalbaarheid: "Als we iets op tafel leggen, mag het niet twee maanden later vernietigd worden door een rechtbank", verklaarde hij voor de start van het begrotingsoverleg.

Wij willen geen opbod aan belastingen

Vicepremier David Clarinval (MR)

Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter van Groen, pleitte vanmorgen tijdens het ontbijtgesprek met Michaël Vandroogenbroeck in "De ochtend" op Radio 1 voor nog een belastingsverhoging: een verdubbeling van het belastingtarief van de effectentaks. Die taks bedraagt nu 0,15 procent vanaf 1 miljoen euro op de effectenrekening, maar van Groen mag dat naar 0,3 procent. 

"3.000 euro belasting op een rekening van 1 miljoen euro, dat is echt verdedigbaar", aldus Van Eeckhout. Toch kan het idee op weinig bijval kan rekenen bij CD&V en de liberalen. "Wij willen geen opbod aan belastingen", klinkt het bij MR-vicepremier David Clarinval. Minister Van Peteghem (CD&V) wil wel spreken over een verhoging, maar een verdubbeling gaat voor hem te ver.

Van Peteghem wil het wel hebben over de fiscale hervorming die hij voor de zomer heeft voorgesteld. "Ik heb altijd gezegd dat deze begroting ook moet gaan over de hervormingen die we de komende periode kunnen gaan doen", klinkt het. "Vandaag zien we dat mensen het gevoel hebben dat werken niet meer loont. Wij moeten ervoor zorgen dat werken effectief gaat lonen."

Loon inleveren?

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil dat de minister ook zelf een duit in het zakje doen. Hij stelt voor dat ze 8 procent van hun loon inleveren, in de praktijk zou dat gaan om 20.000 euro bruto per minister. Een symbolische maatregel, die bij PS-voorzitter Paul Magnette op bijval kan rekenen, maar niet bij zijn MR-collega George-Louis Bouchez.

Meest gelezen