100-jarige man uit Koksijde wordt voor 2.400 euro opgelicht door "bankmedewerkers"

Een 100-jarige man uit Koksijde werd gisteren opgelicht door oplichters die zich voordeden als bankmedewerkers. De oplichters kwamen bij de man aan de deur langs en gebruikten zijn bankkaart om 2.400 euro over te schrijven naar een onbekende rekening.

Gisterenmiddag kreeg een 100-jarige man uit Koksijde een telefoontje, zogezegd van KBC. De zogenaamde medewerker aan de telefoon maakte tegen de hoogbejaarde man gewag van verdachte activiteiten op diens rekening, en vertelde dat Card Stop geactiveerd zou worden. Iets later kwam er dan iemand langs, zogezegd om de man te helpen bij het activeren van Card Stop.

Maar de man die langskwam gebruikte eigenlijk een kaartlezer om 2.400 euro over te maken naar een onbekende rekening. Vervolgens vertrok de man met de bankkaart, om deze zogezegd te vernietigen.

Geen losstaand geval

De hoogbejaarde man uit Koksijde is geen alleenstaand geval. Eerder op die dag gebeurde ongeveer hetzelfde in De Panne, waarbij dezelfde werkwijze gehanteerd werd en een man met dezelfde beschrijving aan de deur kwam. Hier was een 87-jarige vrouw het doelwit, maar zij vond de situatie verdacht en besloot haar kaart niet te geven, waardoor de oplichters naast de buit grepen.

De bankenfederatie Febelfin waarschuwde eerder al voor deze nieuwe vorm van bankkaartfraude: oplichters doen zich voor als bankmedewerkers en komen persoonlijk langs om de bankrekening van het slachtoffer leeg te halen. De bankenfederatie raadt aan om nooit blindelings e-mails of berichten te geloven, omdat oplichters het logo van een bank makkelijk kunnen namaken. Het is ook belangrijk om nooit persoonlijke codes door te geven en nooit via een link naar de website van de bank te gaan. Het is beter om zelf de website van de bank in te geven.

Als je opgelicht wordt, bel dan zo snel mogelijk Card Stop op 078 170 170 en neem meteen contact op met je bank. Dat kan moeilijk zijn, want niet alle banken zijn 24/7 bereikbaar. Dien ook een klacht in bij de politie.

Meest gelezen