Politie moet ook in vrije tijd op Facebook-racisten jagen

Na de vele racistische uitlatingen op de dood van de 15-jarige Genkenaar Ramzi Kaddouri klinkt een luide roep om een snellere vervolging van haatmisdrijven op het internet. De politietop roept de lokale politie nu zelfs op sneller pv’s uit te schrijven als ze in hun vrije tijd “te gortige reacties” tegen­komen op Facebook.

san

“Er zijn genoeg lokale agenten met een Facebookaccount, het is logisch dat ze moeten reageren als ze op gortige reacties stoten. Ze zouden de reflex moeten hebben automatisch een klacht op te stellen”, zegt Guido Van Wymersch, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. “Politieagenten hebben hun eed afgelegd om misdrijven vast te stellen, het maakt niet uit of dat nu op straat of op het internet is. Het is ook belangrijk dat mensen beseffen dat zulke reacties posten niet vrijblijvend is.”

Onder meer het Minderhedenforum klaagt dat er bij de politie nog veel te weinig ambtenaren specifiek bezig zijn met de registratie van discriminatie en racisme. “Maar het is onmogelijk voor lokale politiezones om een agent vrij te stellen om permanent Facebook in de gaten te houden”, zegt Van Wymersch.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen