GALERIE LELONG PARIS

"Een universele kunstenaar voor alle generaties": kleurrijke expo Joan Miró opent in Bergen

Zo’n 100 schilderijen, tekeningen en sculpturen van de Spaanse kunstenaar Joan Miró zijn te zien in het BAM in Bergen. “Bedrieglijk eenvoudige kunst”, zeggen de samenstellers van de expo, maar vergis je niet: Joan Miró was een vakman, die inspiratie haalde uit de hele kunstgeschiedenis. 

Een werk van Joan Miró met de typische kleurrijke stippen, tekens en sterren haal je er zo uit. Bijna zo herkenbaar als een Warhol een Warhol is. Geen toeval dat de toeristische dienst van Spanje een logo voert, ontworpen door Joan Miró. Hoewel hij een Catalaan was, die lang in Parijs woonde. 

Het is alweer een hele poos geleden dat er nog zoveel werken tegelijk van Joan Miró in ons land te zien waren. Elf jaar geleden was er een expo in de ING-galerij in Brussel en voor de laatste tentoonstelling in een museum moeten we terug naar 1956 in het PSK in Brussel. Tijd voor een frisse blik en een nieuwe greep uit de kunst van Joan Miró (1893-1983), dit keer in het BAM in Bergen.

Curator Victoria Noel-Johnson verzamelde zo’n 100 tekeningen, schilderijen en ook sculpturen van Joan Miró, die bij de surrealisten wordt ingedeeld. Hij was de man die in 1927 verklaarde dat hij "de schilderkunst wilde vermoorden". Maar eigenlijk was hij een groot kenner en liefhebber van oude kunst, vergaapte hij zich aan de schilders van de Gouden Eeuw in Amsterdam, bewonderde hij Bruegel of Bosch. De expo in Bergen laat dat aantrekkelijk zien aan de hand van speelse, digitale projecties.

Joan Miró reisde naar Japan en maakte tekeningen die aan oosterse prenten doen denken. Hij was levenslang gefascineerd door prehistorische kunst, wat je ziet in zijn beeldhouwwerk. Vruchtbaarheidsbeeldjes, spirituele figuren, een bronzen “ei van een mammoet”. 

Miró verzamelde een hoop informatie om er zelf mee aan de slag te gaan in nieuwe vormen. In een eeuwige zoektocht naar “de ultieme vrijheid”, vertelt curator Noel-Johnson.

Poëzie in geschilderde vorm

“De kunst van Miró is bedrieglijk eenvoudig, ziet er naïef en zelfs kinderlijk uit, maar is gebaseerd op intens intellectueel onderzoek en nauwgezet vakwerk ,” zegt Victoria Noel-Johnson. Met die typische zinderende energie in elke stip, elk kleurvlak, elk symbool. “Het is poëzie in geschilderde vorm.” 

De expo opent veelzeggend met vier heel verschillende en almaar vrijere vrouwenportretten uit vier periodes; je krijgt ook vroege figuratieve werken van Miró te zien, warme Catalaanse landschappen, tekeningen of kubistische collages met flarden krant.  

De werken komen uit privé- en openbare collecties, met name uit twee stichtingen die de naam van Miró dragen, in Barcelona en in Palma de Mallorca, waar hij de laatste 30 jaar van zijn leven woonde en werkte.  Directeur Francisco Copado: “Joan Miró heeft de stichting zelf opgericht, omdat hij zich zorgen maakte over zijn nalatenschap. In Palma zijn er twee schilderateliers en een atelier om etsen en litho’s te maken. Kunstenaars kunnen er komen werken in dezelfde ruimtes als waar Miró zijn creaties maakte.” 

Curator Victoria Noel-Johnson mikt op een groot publiek voor deze expo. "Joan Miró is een universele kunstenaar. Zijn poëtische boodschap is net zo relevant voor deze tijd als toen hij zijn penseel op doek of papier zette. Iedereen kan er iets in vinden, zowel jonge als wat oudere mensen."

Meest gelezen