Actievoerders "Code Rood" hebben sites van TotalEnergies in Luik en Henegouwen verlaten: "Het was een succes"

Na een nachtje op straat hebben de honderden actievoerders die sinds gisterochtend de toegang tot twee sites van TotalEnergies bezetten, deze middag hun actie stopgezet. De activisten protesteerden tegen de hoge winsten van het energiebedrijf terwijl de energiefactuur onbetaalbaar wordt voor veel mensen. Ze eisen dat de fossiele brandstoffenindustrie haar verantwoordelijkheid opneemt voor haar rol in de klimaatverandering.

Code Rood, zo noemen de activisten zich. Het is een samenwerking van onder meer Greenpeace, Youth for Climate en Extinction Rebellion. Gisterochtend rond 9 uur doken ze in groepen van enkele honderden mensen op aan de toegangspoorten van TotalEnergies. In Feluy in Henegouwen gaat het om een olieraffinaderij, in Wandre in Luik is er een depot. 

De activisten hebben er ook de nacht doorgebracht op matjes en in slaapzakken. Iets na de middag hebben ze dan hun actie stopgezet. De politie was aanwezig, maar heeft niet moeten ingrijpen.  "Het was een succes, een historische actie met de deelname van duizend mensen", zegt een woordvoerder van de beweging. "Het toont aan dat er een wens is om die boodschap op een heel duidelijke manier over te brengen. Dit is dus niet het einde van Code Rood." 

TotalEnergies heeft naar eigen zeggen geen hinder van de actie ondervonden. "De actie was aangekondigd en we hebben geanticipeerd op de dienstverlening aan onze klanten", zegt een woordvoerder. "De demonstratie wordt goed begeleid door de politie, er is geen poging gedaan om onze installaties binnen te dringen." De groep respecteert het recht om te betogen, maar herinnert eraan dat er veiligheidsregels gelden op haar sites vanwege producten die daar aanwezig zijn. Het bedrijf zegt ook dat het volop inzet op energietransitie, met investeringen van vier miljard euro dit jaar in de productiecapaciteit van hernieuwbare energie.

Deze namiddag vindt in Écaussinnes nog een betoging plaats als steun aan de activisten van de coalitie Code Rood. De optocht wordt georganiseerd door meer dan twintig middenveldorganisaties.

Meest gelezen