BVB

Van Doesburg (N-VA) pleit voor samenwerking met CD&V, voorzitter Mahdi: "Fundamentele verschillen tussen partijen"

N-VA-politica Els van Doesburg pleit in een interview in De Zondag voor een nieuwe nationale samenwerking met CD&V. Tussen 2004 en 2008 vormden beide partijen een kartel. Zo wil Van Doesberg het nu niet noemen. Volgens haar zijn CD&V en N-VA natuurlijke bondgenoten, "al kunnen ze niet naast elkaar blijven bestaan". "Ik denk dat Vlaanderen behoefte heeft aan een brede Vlaamse volkspartij op de schouders van N-VA, waar de christendemocratie zeker een plaats in moet hebben", voegde ze er in "De ochtend" op Radio 1 aan toe. Sammy Mahdi (CD&V) reageerde in "De zevende dag" terughoudend. "Ik had die bondgenoot graag gezien toen we vroegen om de kinderbijslag te indexeren." 

Komt er tegen de verkiezingen van mei 2024 opnieuw een kartel tussen CD&V en N-VA? Zo moeten we het volgens Els van Doesburg, schepen voor N-VA in Antwerpen, alvast niet interpreteren, want als jonge politica vindt ze dat we "moeten loskomen van het idee dat partijen as such moeten blijven bestaan". Ze pleit wel voor een verregaande samenwerking. 

In het interview met De Zondag betreurt ze wat er de voorbije weken tussen CD&V en N-VA gebeurd is. Doordat CD&V het been stijf hield tijdens de gesprekken over de begroting moest de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon (N-VA) enkele dagen uitgesteld worden.  

"Het resultaat is een slagveld en allerlei onzinnige analyses over wie verloren of  vernederd is. Maar welke burger is daarmee bezig? Nobody gives a shit (dat kan niemand iets schelen)." Voor Van Doesburg is het dan ook duidelijk. "Ik onthoud vooral dat er geen plek is voor twee gelijkaardige partijen in ons politieke landschap. N-VA en CD&V kunnen niet naast elkaar blijven bestaan.” 

N-VA en CD&V kunnen niet naast elkaar blijven bestaan

Els van Doesburg, N-VA

"Ik heb de voorbije weken gezien wat er zich in het politieke landschap heeft afgespeeld, ik denk luidop na over de toekomst, wat is het beste voor de Vlaming?", voegt ze eraan toe in een gesprek met "De ochtend" op Radio 1. "Als ik CD&V-voorzitter Sammy Mahdi bezig zie, vraag ik me af: is dat om zijn partij in stand te houden, het apparaat of de christendemocratische gedachte? Gaat het om dat laatste, dan denk ik dat Vlaanderen behoefte heeft aan een brede Vlaamse volkspartij op de schouders van N-VA, waar de christendemocratie zeker een plaats in moet hebben." 

Beluister het volledige gesprek in "De ochtend":

Het idee van verenigde krachten, dit keer op de schouders van N-VA, ik denk dat de Vlaming dat wel smaakt

Els van Doesburg, N-VA

Van Doesburg heeft haar ideeën nog niet afgetoetst met N-VA-voorzitter Bart De Wever of erover gesproken met CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. "Ik heb geen toestemming gevraagd over wat ik wel of niet mag zeggen in een interview, Bart De Wever is ook geen ochtendmens, dus ik weet niet of hij het al gelezen heeft", lacht ze.

"Ik ben een jonge politica en ik probeer na te denken over de toekomst van het Vlaamse politieke landschap. En ik doe dat luidop, zonder dogma’s, zonder hokjesdenken. Als ik dit verhaal zie, dan denk ik: laten we de krachten verenigen, ik denk dat de schouders van de N-VA sterk genoeg zijn om de christendemocratie op te kunnen dragen." 

Volgens haar ging het voor CD&V tijdens de begrotingsbesprekingen niet per se over de kinderbijslag, maar over het profileren van de eigen partij. "De essentie van wat christendemocratie is, is gemeenschapsdenken, de essentie van N-VA is ook gemeenschapsdenken. Er zijn heel wat overlappen, we kunnen elkaar sterker maken, ik pleit niet voor een hernieuwing van het kartel. Maar het idee van verenigde krachten, dit keer op de schouders van N-VA, ik denk dat de Vlaming dat wel smaakt." 

Sammy Mahdi (CD&V): "Kan snel keren, dit is speciaal huwelijksaanzoek"

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi reageerde in "De zevende dag" terughoudend op het voorstel van Van Doesburg. "Ik heb een paar keer van hen gehoord dat we eerst vernietigd en kapotgeslagen moesten worden. Het kan snel keren, dit is een speciaal huwelijksaanzoek."

"Er zijn ook gewoon fundamentele verschillen tussen onze partijen: wij zijn ook daensisten, wij nemen het op voor een sterk, sociaal en warm Vlaanderen. Ik had die bondgenoot een aantal dagen geleden graag gezien toen we vroegen om de kinderbijslag te indexeren, nu veel gezinnen afzien. Dat leek toen moeilijk te zijn. Dus er is toch nog wel wat werk aan de winkel." 

BEKIJK - Sammy Mahdi: "Eerst nog gehoord dat we kapotgeslagen en vernietigd moesten worden":

Videospeler inladen...

CD&V en N-VA zaten al eens in "Valentijnskartel"

Op 14 februari 2004 wordt het Valentijnskartel tussen CD&V en N-VA officieel, een verbond tussen verschillende partijen om samen een verkiezingslijst te vormen. Het zal het begin blijken van een succesformule en het kartel timmert aan succes na succes met als hoogtepunt de verkiezingen in 2007, waarin Yves Leterme (CD&V) maar liefst 800.000 stemmen binnenrijft. 

Maar de regeringsonderhandelingen worden één lange lijdensweg voor Leterme en de regering (en het kartel) breekt op het communautaire akkoord. Tijdens een historisch partijcongres in september 2008 zegt N-VA alle vertrouwen op in de regering-Leterme en breekt het kartel. 

Intussen zijn de machtsverhoudingen omgekeerd, toen was N-VA de kleine partij, intussen is ze groter dan CD&V.  

Meest gelezen