Ben je verplicht om je loonfiche te tonen aan een verhuurder? En mag zij of hij je weigeren als je huisdieren hebt? "De inspecteur" zoekt het uit

Wie op zoek gaat naar een huurwoning, moet vaak veel informatie prijsgeven aan de eigenaar of het immokantoor: hoeveel je verdient, of je huisdieren hebt dan wel of je alleenstaand of een alleenstaande ouder bent. Mag dat eigenlijk wel? "De inspecteur" zocht het uit.

Een nieuw huurpand zoeken, is geen gemakkelijke opdracht. Voor één woning staan vaak twintig andere geïnteresseerden klaar. De meeste verhuurders en immokantoren vragen vooraf al veel informatie over jou. Nog voor je het pand hebt gezien, moet je al vertellen hoe je financiële situatie eruit ziet. Sommigen vragen zelfs naar een loonfiche voor je kennis hebt gemaakt. Mag dat zomaar?

"De inspecteur" van Radio2 vraagt raad aan Stefaan Leliaert. Hij is makelaar en verbonden aan het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Leliaert kent de verontwaardiging over de loonfiche. “Een immokantoor mag een loonfiche opvragen, maar je bent niet verplicht om die vanaf het eerste contact al door te geven. Een verhuurder of immokantoor mag bij een eerste contact wel vragen naar een indicatie van je maandelijkse inkomsten of je financiële middelen. Een loonfiche eisen, kan pas wanneer het echt concreet wordt."

De immosector vraagt naar eigen zeggen naar de loonfiche omdat die kandidaat-huurders wil beschermen. “Sommige kandidaat-huurders hebben geen goed zicht op wat ze maandelijks kunnen betalen aan huur. Ze dromen van een groot huis, maar je moet dat ook kunnen betalen", zegt Leliaert.

"We baseren ons nog altijd op de 1 op 3 regel. Dat betekent dat één derde van je loon naar het huurgeld moet kunnen gaan." Sowieso stelt Leliaert dat de huur nooit hoger mag zijn dan de helft van je inkomen. "De helft is echt de grens. Je wil niet na twee of drie maanden in financiële problemen zitten. Mensen vergeten soms dat er ook hoge energiekosten zijn en ook andere kostenposten zoals schoolrekeningen en telecomfacturen." 

Huisdieren

"De inspecteur" krijgt veel reacties van luisteraars met huisdieren die zeggen dat ze om die reden worden geweigerd op de huurmarkt. Mag dat? "Ja", zegt vastgoedexpert Leliaert. "Een verhuurder heeft het recht om te oordelen dat zijn of haar pand niet geschikt is voor huisdieren. Als die verhuurder geen huisdieren wenst, dan kan je als immokantoor niet anders dan de wensen van de eigenaar te respecteren."

Het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bevestigt dat. "Een immokantoor of verhuurder mag een huurder weigeren omdat die huisdieren heeft. De verhuurder moet wel kunnen verantwoorden waarom die geen huisdieren toelaat."

Een anonieme getuige vertelt aan "De inspecteur" over haar ervaring als alleenstaande moeder. "Ik wilde een appartement huren samen met mijn 6-jarige zoon", zegt ze. "Er werd mij gevraagd hoeveel dagen mijn zoontje bij mij verblijft. Ik vond dit een ongepaste vraag. Moet ik dit wel doorgeven?"

Leliaert is hier niet over te spreken. “Het spreekt voor zich dat discriminatie op geen enkele manier toegelaten is. Niet op basis van leeftijd, noch op naam of afkomst en dus ook niet op basis van je status. Je hoeft niet te vertellen of je gescheiden bent en of je al dan niet een alleenstaande ouder bent. Vragen naar de regeling rond co-ouderschap is een brug te ver." 

Rijwoningen

Ook de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) reageert op vragen van luisteraars. "Er is een enorme krapte op de huurmarkt", zegt Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen. "We merken dat er voor sommige panden 20 tot 50 kandidaten zijn. Zeker bij huurappartementen waar de huurprijs onder 750 euro per maand ligt, is er te veel vraag. Dat is voor veel mensen nog betaalbaar."

Betaalbare huurwoningen vinden, is echt een probleem. "Je moet weten dat een kleine 14 procent van de huurmarkt in Vlaanderen uit rijhuizen bestaat. Dat is het type woning waarnaar de meeste mensen zoeken, vooral mensen met kinderen. De vraag is groter dan het aanbod en dus heeft de verhuurder veel keuze."

Heb je het gevoel dat je niet juist behandeld bent geweest? Dan kan je als kandidaat-huurder een klacht neerleggen bij het BIV, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Dat kan via dit klachtenformulier.

Meest gelezen