© Joris Herregods

Bekende Antwerpse juwelierszaak PJ Van Haver stopt ermee

De bekende Antwerpse juwelier en goudsmid PJ Van Haver stopt er na 30 jaar mee. “Het gaat al een tijdje bergaf in onze sector.”

vdaa

PJ Van Haver, de goudsmid en juwelier op de hoek van de Markgravelei en de Van Peltstraat, is een begrip in Antwerpen. Goudsmid Peter en zijn vrouw Jeanine hebben de zaak dertig jaar lang met al hun passie en vakmanschap gerund.

“We hebben mooie tijden meegemaakt, maar ook dieptepunten”, vertelt Peter. “We zijn altijd een kleinschalige, ambachtelijke zaak geweest. Wij stonden heel dicht bij onze klanten. Maar de tijden veranderen. Goud en juwelen zijn niet meer zo populair bij de jeugd. De internet-commerce speelt ook ons parten. En het blijft bovendien een gevaarlijke stiel.”

Tot begin jaren 2000 stonden Peter en Jeanine redelijk zorgeloos in hun zaak, maar dat veranderde in 2001, toen ze slachtoffer werden van een gewapende overval. “Ik raakte daarbij gewond”, vertelt Peter. “Na die overval hebben we nog een jaar geprobeerd om de zaak open te houden, maar na een jaar zijn we ermee gestopt. Je staat de hele tijd met angst in je winkel. We moesten weg. Daarom zijn we in Knokke een broodjeszaak begonnen.”

© Joris Herregods

Risico’s van het vak

Ook al was de broodjeszaak een droom van Peter en Jeanine, de juwelen en het goud lokten hen toch weer naar Antwerpen. Na een jaar ging PJ Van Haver opnieuw open.

Op 31 maart sluit Van Haver definitief zijn deuren. “De risico’s van ons vak spelen ook mee. Na die gewapende overval hebben we ook nog een aantal inbraken gehad. We zouden fors moeten investeringen in beveiliging, maar eigenlijk is dat de moeite niet meer. Daarom lijkt het ons beter om nu met pensioen te gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER