©  Joren De Weerdt

“We hebben nergens nog een vochtplek of schimmel opgemerkt”: huis van gezin uit Putte krijgt volledige metamorfose op tv

Putte -

Het Play4-programma Extreme Makeover Vlaanderen toverde zaterdag de woonst van Dieter De Nijn en Sarah Van den Eynde om tot een schimmelvrije thuis. Dankzij een vijftigtal vrijwilligers werd de klus geklaard. “Het was lastig om het werk volledig uit handen te geven. We hadden liever zelf meegeholpen”, blikt het koppel terug.

Tom Vets

Van een metamorfose gesproken. Het hele huis werd in een nieuw jasje gestopt. Door de aanpassingswerken heeft elk kind nu een eigen kamer en hoef je niet meer door de ene slaapkamer om de volgende te bereiken. “De kinderen vinden het geweldig, want ze hadden nog nooit een plek die echt van hen alleen was”, vertellen Sarah en Dieter.

LEES OOK. IN BEELD. Zo ziet het huis van Sarah en Dieter eruit na een ‘Extreme makeover’: “Hoe kan dat nu?”

De woonkamer werd geschilderd in koningsblauw, een heel donkere kleur. “Maar toch mooi. In het begin moesten we eraan wennen, omdat de hele ruimte in die kleur was”, aldus Dieter. “Maar het maakt het aangenaam en cosy.”

 ©  Joren De Weerdt

“Nochtans ging mijn moeder hard tegen de experten in, omdat ook het plafond blauw zou geschilderd worden”, zegt Sarah. “Maar ondertussen is ze ook fan van de leefruimte.”

Keuken

De meest onverwachte uitdaging was de keuken. Die is vanaf de grond opnieuw opgebouwd. “Bij de programmamakers brak even paniek uit, want het was niet voorzien dat de achterbouw moest afgebroken worden”, zegt Sarah.

“We hadden er geen idee van dat de houten balken in het plafond rot waren. We schrokken van dat nieuws. Dit kon rampzalige gevolgen hebben. Misschien was de boel op termijn zelfs ingestort”, denkt Dieter.

 ©  Joren De Weerdt

Ook de voorgevel werd aangepakt. Die veranderde van wit naar groen. “Maar ook daar zijn we fan van”, klinkt het in koor. “We hadden graag de zijgevel in dezelfde kleur gehad, maar dat pakken we zelf nog aan. We zijn niet bang om op een stelling te staan. We gaan zelf ook nog de zolder aanpakken, als er ooit centen zijn.”

 ©  Joren De Weerdt

Geen uitweg

Het was Tina Couttenier die het gezin inschreef. “Ik ken Sarah van op de middelbare school. We hebben een vriendinnenclubje en horen elkaar dagelijks. We zijn ook meters van elkaars kinderen en weten goed wat er reilt en zeilt bij elkaar”, zegt ze. “Sarah en Dieter staan altijd klaar om anderen te helpen, en gaan ook tot het uiterste voor hun kinderen. Het was schrijnend om te zien hoe wanhopig ze werden door die problemen. Ik merkte ook dat ze geen uitweg zagen. Ze poetsten zich gek om die schimmel weg te krijgen, maar niks hielp.”

De werkzaamheden namen ongeveer twee maanden in beslag. Om die periode te overbruggen kreeg het gezin een vervangwoning aangeboden. “We hebben het spel eerlijk gespeeld. We zijn nooit stiekem gaan kijken”, zeggen ze. “Het was raar om de beelden te zien van hoe andere mensen met de sloophamer door je interieur gaan. Het was ook lastig om het werk volledig uit handen te geven. We hadden liever zelf meegeholpen.”

 ©  Joren De Weerdt

Veiliger

Eind goed al goed? “De vochtproblemen lijken verleden tijd. We hebben nergens nog een vochtplek of schimmel opgemerkt. En we staan veel gelukkiger in het leven. Vroeger zat je in een situatie waarin je geen uitweg zag. Het huis voelt niet méér als een thuis aan dan vroeger, maar het is wel een veiligere thuis.”

“We merken ook aan de gezondheid van onze kinderen dat de situatie al veel beter is. Arjoena heeft chronische astma. De overgangsperiode van zomer naar herfst is altijd een moeilijk moment, maar nu is de situatie met hem veel beter dan vorig jaar.”

Vriendin Tina merkt dat het gezin gelukkiger in het leven staat. “Ik merkte al een verschil met de opnames van de finale. Voor hen maakte dit een wereld van verschil. Er moeten nog zaken aangepakt worden, maar ze zien weer licht aan het einde van de tunnel.”

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

 ©  Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER