"Drie jaar op wachtlijst om in crisisopname te gaan, een crisis kan je toch niet uitstellen?": jongeren getuigen over lange wachtrijen voor mentale gezondheidszorg

"Ik stond drie jaar op een wachtlijst voor een crisisopname. Een crisis kan je toch niet zomaar uitstellen?" Het is slechts één van de aangrijpende getuigenissen van jongeren die hopeloos op zoek zijn naar hulp. Flo Windey sprak voor "faqda" (op VRT MAX) met heel wat hulpzoekenden en met Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) over de ellenlange wachtlijsten in de mentale gezondheidszorg. 

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

In België voelt één op de drie mensen zich slecht in zijn of haar vel. Jongeren worden veruit het vaakst getroffen door mentale gezondheidsproblemen: volgens cijfers van Sciensano lijdt 34 procent van de jongeren aan angststoornissen en lijdt 38 procent aan een depressie. 

Dat zijn nog maar enkele van de toch wel onrustwekkend hoge cijfers over de mentale gezondheid bij jongvolwassenen. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid beantwoordt Flo Windey in het programma "faqda" enkele vaak voorkomende vragen over mentale gezondheidszorg bij jongeren. De drie afleveringen zijn sinds vandaag te bekijken op VRT MAX. 

Zijn de wachtlijsten werkelijk zo lang?

Ja! Het is iets waar veel hulpzoekenden, maar ook erg veel zorgverleners wakker van liggen. Dat blijkt ook uit de getuigenissen van de jongeren in "faqda". "Op dit moment sta je drie jaar op een wachtlijst om in crisisopname te gaan", vertelt Winde. Zij was (en is) zelf op zoek naar dringende mentale hulp. "Crisis? Drie jaar? Een crisis kan je toch niet uitstellen?" Ook Sana getuigt over haar zoektocht naar hulp. "Ik heb me er op een bepaald moment heel kwaad over gemaakt. Het zorgde ervoor dat ik mezelf niet langer serieus nam, omdat mijn aandoening blijkbaar niet zo erg is. Ik heb vaak getwijfeld of ik wel echt een probleem heb gehad."

BEKIJK - "Ik heb drie jaar op een wachtlijst gestaan voor een crisisopname":

Videospeler inladen...

Mentale zorg is iets voor de rijken geworden

Charlotte Aertsen - CGG

Daarnaast blijkt ook de kostprijs van professionele hulp voor veel hulpzoekenden vaak een groot probleem. Sinds vorig jaar zou het voor iedereen mogelijk moeten zijn om voor slechts 11 euro op consultatie te gaan bij de psycholoog. In de praktijk faalt dit systeem echter. "Mentale zorg is iets voor rijke mensen geworden", vertelt Charlotte Aertsen van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. De lange wachtlijsten zorgen er immers voor dat veel mensen in de privésector naar hulp zoeken. Daar kosten consultaties echter een stuk meer. Mensen met meer middelen hebben dus vaak sneller toegang tot hulp. 

BEKIJK - "Wie geld heeft, kan van de ene naar de andere hulpverlener springen":

Videospeler inladen...

Wat doet de politiek?

In de reeks neemt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits ook even het woord. De aflevering werd opgenomen voor de minister onwel werd in het Vlaams Parlement tijdens de begrotingsgesprekken. "Ik ben mij er echt van bewust dat we nog een lange weg te gaan hebben", reageert de minister. "Maar ik ben ervan overtuigd dat er ook veel goeie mensen met erg veel praktijkervaring in het veld actief zijn. We moeten durven kijken naar de grote verwachtingen die iedereen heeft van jongeren, naar de grote druk die er is."

BEKIJK - Minister Crevits over mentale gezondheidszorg:

Videospeler inladen...

Meest gelezen