2020 Invision

Instagram en Twitter vergrendelen accounts van Kanye West na antisemitische berichten

De socialenetwerksites Instagram en Twitter hebben de accounts van Kanye West vergrendeld. De Amerikaanse rapper die tegenwoordig als Ye door het leven gaat, zou boodschappen online hebben geplaatst die als antisemitisch worden beschouwd. Woordvoerders van Twitter en Meta, het moederbedrijf van Instagram, treden niet in detail, maar zeggen dat hij "de regels heeft geschonden".

Een woordvoerder van Twitter meldt zondag dat het account van Kanye West, die zich tegenwoordig Ye laat noemen, vergrendeld werd wegens een schending van de regels van het platform. Ook Meta, het moederbedrijf van Instagram, zegt dat West de regels van het platform heeft overtreden. Een woordvoerder maakt melding van verwijderde inhoud, zonder verder in detail te treden. 

Vorige week veroorzaakte West ophef door tijdens de Fashion Week in Parijs een T-shirt te dragen met de boodschap "White Lives Matter", een verwijzing naar de "Black Lives Matter"-beweging. Later plaatse West op Instagram screenshots van een discussie met collega-rapper Diddy, die kritiek had geuit op het T-shirt. 

"Ik ga jou als voorbeeld gebruiken om duidelijk te maken dat de Joodse mensen, die aan jou gevraagd hebben om mij te bellen, mij niet kunnen bedreigen of beïnvloeden", zou West aan Diddy geschreven hebben. Dat melden verschillende Amerikaanse media en is te zien op screenshots die online circuleren. Het bericht werd later offline gehaald. 

Diddy had in een Instagramvideo vorige week al kritiek geuit op het shirt en mensen opgeroepen om het niet te kopen of te dragen:

In een Twitterbericht - dat ook verwijderd werd - zou West zich agressief hebben uitgelaten ten opzichte van Joden. De Joodse organisatie American Jewish Committee (AJC)  heeft Kanye West nu beschuldigd van Jodenhaat. "Kanye West zou een manier moeten vinden om zijn punt te maken zonder daarbij zijn toevlucht te nemen tot antisemitisme", klinkt het.

West keerde dit weekend pas terug naar Twitter na een radiostilte van meer dan twee jaar. Zijn Instagramaccount werd in het verleden al tijdelijk vergrendeld, omdat hij daar racistische berichten zou geplaatst hebben.

Meest gelezen