Sportpsycholoog na racistische spreekkoren Beerschotsupporters: "Trek bij racisme punten af"

Filip Boen, professor Sport- en Bewegingspsychologie aan de KU Leuven en Beerschotsupporter, roept op om desnoods punten af te trekken als voetbalsupporters zich schuldig maken aan racisme. Hij doet dat in Gazet van Antwerpen nadat Beerschotsupporters afgelopen weekend racistische liederen zongen tijdens de match tegen RWDM in Molenbeek. "Dat gaat harder binnenkomen en zal de sociale controle verhogen", denkt Boen. 

Zaterdagavond moest Beerschot naar Molenbeek voor de wedstrijd tegen RWDM. Op een bepaald moment zongen de Beerschotsupporters richting de thuissupporters: "Dat is een vak vol makakken." Lorin Parys, de voorzitter van de Pro League (de vereniging van profclubs in België) liet alvast weten dat de bondsprocureur een onderzoek opent. Het is niet het eerste incident met supporters van Beerschot. 

Dat moet ook professor Sport- en Bewegingspsychologie én Beerschotsupporter Filip Boen erkennen. Hij was er zaterdag niet bij. "Ik moet zeggen dat ik ook steeds minder ga kijken door zulke zaken", vertelt hij aan Radio 2 in Antwerpen. "Het is heel triestig en ook andere supporters worden daardoor over dezelfde kam geschoren."

Hij roept dan ook op tot een hardere aanpak van racistische uitspraken door supporters. "Enkele decennia geleden was er ook een opstoot van racistische spreekkoren. Dat is toen geleidelijk aan verdwenen dankzij een duidelijk stappenplan. Eerst gaf de stadionomroeper een waarschuwing. Daarna kon de scheidsrechter de wedstrijd stilleggen. Ging het dan nog door, dan kon de match definitief afgefloten worden en betekende dat een forfaitnederlaag voor de ploeg van wie de supporters waren. Dat was lik op stuk. Er volgde meteen een consequentie. En dat is ook niet zo vaak moeten gebeuren, omdat er meteen ingegrepen werd."

Ik moet zeggen dat ik ook steeds minder ga kijken door zulke zaken

Filip Boen, professor Sport- en Bewegingspsychologie

Vraag is dan, waarom dat nu niet gewerkt heeft. "Misschien heeft de scheidsrechter het niet gehoord. Ook de andere scheidsrechters of verantwoordelijken zouden er meer attent op moeten zijn." Daarom pleit hij er nu voor, om ook na de wedstrijd nog de eventueel gewonnen punten af te trekken. "Als de match stilgelegd wordt, dan gaat het om een forfaitnederlaag. Mocht de wedstrijd toch uitgespeeld zijn, dan zou je zo ver kunnen gaan om de uitslag nog om te zetten in forfait en de punten af te trekken. Op die manier stel je de supporters verantwoordelijk. En ook de supporters die misschien niet mee geroepen hebben. Dan zorg je ervoor dat die meer sociale controle gaan uitoefenen."

Op die manier stel je supporters verantwoordelijk, ook degenen die niet mee geroepen hebben. Dan gaan die meer sociale controle uitoefenen

Filip Boen, professor Sport- en Bewegingspsychologie

Vorig jaar kreeg Beerschot als straf opgelegd dat ze twee thuiswedstrijden zonder publiek moesten spelen. "Daar pleit ik niet voor. Dan straf je heel wat onschuldige supporters. Een wedstrijd meteen stilleggen en punten aftrekken, dat gaat harder binnenkomen, denk ik. Er worden veel initiatieven genomen om te sensibiliseren. Er zijn ook supporters die een stadionverbod krijgen. Maar als dat allemaal niet meer voldoende is, dan moet je raken waar het pijn doet, namelijk door punten af te trekken. Zelfs naar het volgende seizoen toe."

Meest gelezen