Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen voert onderzoek naar handel in illegaal geneesmiddel tegen kattencorona

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft zes mensen opgepakt tijdens huiszoekingen in een onderzoek naar een illegaal geneesmiddel tegen corona bij katten. De huiszoekingen vonden plaats in Lier, Riemst, Brugge en Nederland. Op Facebook werd een duur geneesmiddel aangeboden om katten in te enten tegen corona. Het medicijn is vermoedelijk afkomstig uit China of Hong Kong en is hier niet vergund.

De spilfiguren in het onderzoek zouden een 32-jarige man en een 43-jarige vrouw uit Lier zijn. Zij beheerden een Facebookgroep en verkochten via die weg een geneesmiddel om het coronavirus bij katten te behandelen. Het medicijn kost zo'n 3.000 euro. "Vermits het medicijn niet vergund en erkend is, is het illegaal. Het geld dat ermee wordt verdiend, is dan ook op een illegale manier verkregen", zegt Kristof Aerts van het parket. "Via die Facebookgroep zijn we de handel op het spoor gekomen". 

Of het medicijn werkt of mogelijk schadelijk is voor de katten, is niet het onderwerp van dit onderzoek. "Hoeveel mensen het slachtoffer werden van deze illegale handel, wordt verder onderzocht. Het lijkt er wel op dat het om een grootschalige handel gaat. Het gaat toch om enkele honderdduizenden euro's", zegt Aerts.

Het medicijn is effectief afgeleverd maar dat gebeurde met een valse vermelding. In het pakket zouden voedingssupplementen of cosmetica zitten. De zes mensen die zijn opgepakt, zullen nu verder worden verhoord.   

Meest gelezen