©  Sophie Haenen

© Sophie Haenen

thumbnail:
thumbnail:

Leerlingen 't Laantje Alken dromen van een STEM-lokaal

Alken -

De leerlingen van 't Laantje in Alken dromen van de inrichting van een STEM-lokaal in hun school. Het oude meetlokaal staat al klaar om uit te breken. Maar om al de ideeën van de werkgroep uit te voeren, zijn er extra inkomsten nodig. Daarom neemt de ouderraad van 't Laantje deel aan de Trooperwedstrijd.

Sophie Haenen

Onze samenleving vandaag kan niet zonder technisch en wetenschappelijk geschoold personeel. In het kader daarvan krijgt STEM in de huidige leerplannen van het secundair onderwijs, zowel in ASO, BSO als TSO meer aandacht. “Om de leerlingen van basisschool 't Laantje Alken hierop voor te bereiden, kiezen we er als ouderraad voor om het huidige meetlokaal om te vormen tot een STEM-lokaal voor de basisschool”, klinkt het. “In dit lokaal creëren we een veilige ruimte om kennis te maken met STEM, maar ook om een brede waaier aan mogelijkheden te tonen. Naast een totale vernieuwing van het interieur en sanitair van het lokaal willen we heel wat extra STEM-materialen voorzien.”

Telescopische camera

“We willen verschillende hoeken in het lokaal voorzien waar de leerlingen telkens rond een thema kunnen werken met als belangrijkste focus techniek en wetenschappen”, aldus de ouderraad. “Zo willen we een hoek met klopboormachines, figuurzaagjes en graveerpennen voorzien, maar ook een hoek waar de kinderen met maten en gewichten kunnen werken, een hoek voor wetenschappelijke proefjes, ruimtelijk inzicht, een hoek voor sensorisch spel enzovoort. Daarnaast hopen we ook een telescopische camera te kunnen aanschaffen. Er zijn twee grote, in hoogte verstelbare tafels voorzien in het lokaal. Per tafel kunnen 12 leerlingen zittend of staand werken. Zo kunnen deze tafels ingezet worden voor leerlingen van alle leeftijden en voor alle werkvormen. Voor de kleuters voorzien we STEM-activiteiten in mobiele boxen die mee naar de vertrouwde omgeving van de klas kunnen.”

Trooperdroom

Door de situatie de afgelopen twee jaar heeft de ouderraad slechts beperkt aan fondsenwerving kunnen doen. “Maar desondanks gaan we toch aan de slag met het project”, klinkt het. “Naast het al voorziene budget, plannen we nog bijkomende activiteiten de volgende maanden, maar met de steun van de Trooperdroom, een wedstrijd waarbij je je droom kan ingeven en een van de dromen een budget tot 5.000 euro kan winnen, willen we de extra's realiseren die een grotere kostenpost vormen. Elke stem, maar ook elk centje telt. Donaties zijn dan ook zeker welkom om extra STEM-materialen aan te schaffen.”

Steun jij onze toekomstige professoren in spe? Stemmen kan via https://trooperdroom.be/nl/trooperdromen/ortlaantje

Meer weten over het project of materiële sponsoring beschikbaar? Mail naar sophie.haenen@telenet.be

https://trooperdroom.be/nl/trooperdromen/ortlaantje

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer