Wit-Rusland en Rusland gaan gezamenlijke troepen ontplooien

Wit-Rusland en Rusland zullen gezamenlijke troepen ontplooien. Dat zegt de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Hij geeft als reden dat de situatie aan de westelijke grenzen van Rusland en Wit-Rusland, officieel de Uniestaat van Rusland en Wit-Rusland, verslechtert.

Bron: Belga

Volgens het Wit-Russische staatspersagentschap BelTA is de vorming van die groepering twee dagen geleden gestart. Loekasjenko zei niet waar de gezamenlijke troepen zouden worden ontplooid en hoeveel militairen die zou tellen. De beslissing is vorige week genomen, tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, zegt Loekasjenko.

“Door de verslechtering van de situatie aan de westelijke grenzen van de Uniestaat zijn we het eens geworden over de ontplooiing van een regionale groepering van de Russische Federatie en de Republiek van Wit-Rusland”, aldus Loekasjenko, geciteerd door BelTA en de Russische staatspersagentschappen. Waar die troepen ontplooid worden, verduidelijkte hij niet.

“Geplande aanval op Wit-Rusland”

De Wit-Russische leider had ook nog enkele moeilijk te verifiëren beschuldigingen in petto aan het adres van de NAVO, Europese landen en Oekraïne. Volgens hem zouden de NAVO en enkele Europese landen “openlijk opties voor een mogelijke agressie tegen ons land, tot een nucleaire aanval” overwegen. Ook beweerde hij dat Oekraïne een aanval voorbereidde op Wit-Rusland. Volgens hem wilde Oekraïne een “tweede Krimbrug” aanrichten. Die belangrijke brug, die Rusland met het geannexeerde schiereiland verbindt, werd zaterdag gedeeltelijk verwoest na een explosie.

Wit-Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Rusland voor de Russische agressie tegen Oekraïne. Russische troepen drongen Oekraïne onder meer binnen vanuit Wit-Rusland. Het Wit-Russische leger nam tot op heden nog niet deel aan de gevechten.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit weten we al over grootschalige raketaanvallen op Oekraïense steden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER