Wit-Rusland gaat met Rusland gezamenlijke strijdmacht ontplooien

Wit-Rusland en Rusland gaan een gezamenlijke regionale strijdmacht op de been brengen. Dat heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aangekondigd. De beslissing is volgens Loekasjenko een reactie op wat hij "een toename van de spanningen aan de westelijke grenzen" noemt. Hij beschuldigt Oekraïne er ook van een aanval voor te bereiden op Wit-Rusland.

De oorlog in Oekraïne lijkt te escaleren. Terwijl verschillende steden in het land vandaag zijn bestookt door Rusland, heeft buurland Wit-Rusland aangekondigd dat het samen met Rusland een gezamenlijke strijdkracht op de been brengt. Dat heeft president Aleksandr Loekasjenko, bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, bekendgemaakt. 

Hij spreekt van een "regionale strijdkracht", die een reactie is op wat hij "een toename van de spanningen aan de westelijke grenzen" noemt. Waar de gezamenlijke troepen zouden worden ontplooid en hoeveel militairen ze zouden tellen, specifieerde Loekasjenko niet.

Volgens het Wit-Russische staatspersagentschap Belta is de vorming van de groep twee dagen geleden gestart. De beslissing zou vorige week zijn genomen, tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

"Krimbrug nummer 2"

Loekasjenko beschuldigt Oekraïne ervan een aanval voor te bereiden op Wit-Rusland. "Gisteren zijn we via niet-officiële kanalen gewaarschuwd voor een aanval in voorbereiding vanuit het Oekraïense grondgebied op Wit-Rusland", zegt hij aan het staatspersagentschap Belta. Loekasjenko had het over een "Krimbrug nummer 2", een verwijzing naar de brug tussen Rusland en het geannexeerde schiereiland de Krim die afgelopen weekend werd beschadigd door een explosie.

Die explosie lijkt de aanleiding te zijn voor Wit-Rusland om nu ook te mobiliseren. Al sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne gebruikt Rusland buurland Wit-Rusland als een tussenstation voor het sturen van troepen en uitrusting naar Oekraïne. Wit-Rusland stuurde vooralsnog niet zelf troepen naar Oekraïne. Als het dit nu wel zou doen, zou dat een nieuwe escalatie in de oorlog betekenen. 

Meest gelezen