Videospeler inladen...

Jan Balliauw vindt timing van aanval opvallend: "Poetin koos voor spitsuur, terwijl kruisraketten meestal 's nachts worden afgevuurd"

In meerdere Oekraïense steden hebben vandaag zware explosies plaatsgevonden. De Russische president Poetin heeft bevestigd dat het om een vergelding gaat voor de aanval op de Krimbrug van afgelopen weekend. Volgens onze Oost-Europa kenner Jan Balliauw stond Poetin onder druk om te reageren. "De aanval op de Krimbrug was een kaakslag die niet onbeantwoord kon blijven. Dat hij de aanval tijdens het spitsuur laat uitvoeren, is opvallend."

Omstreeks 8 uur vanochtend kwam er een einde aan de relatieve rust in Kiev. Voor het eerst sinds 26 juni werd de Oekraïense hoofdstad onder vuur genomen. Ook in de steden Lviv, Zaporizja, Dnipro, Zjitomir en Chmelnitski werden explosies gemeld. Jan Balliauw, Oost-Europa kenner van VRT NWS heeft het over "een massale Russische aanval" op Oekraïense steden. Die Oekraïense overheid heeft 75 raketten geteld, maar Balliauw heeft de indruk dat het om meer raketten gaat. "40 raketten zouden ook neergehaald zijn voor ze hun doel konden bereiken."

BEKIJK - Beelden van de aanval. Weten we al hoeveel slachtoffers er zijn gevallen?:

Videospeler inladen...

Niet 's nachts, maar tijdens spitsuur

Volgens Balliauw is de Russische aanval in verschillende golven gebeurd. "De eerste ontploffingen werden gemeld tijdens het spitsuur. Dat is opvallend, omdat de meeste aanvallen met deze raketten 's nachts gebeuren om het aantal burgerslachtoffers te beperken." Het is ook de eerste keer sinds de start van het conflict dat het echte centrum van Kiev is bestookt. "Onder meer een bekende voetgangersbrug werd getroffen, wat niet meteen als een kritische infrastructuurobject kan worden beschouwd."

Wraak voor aanval op Krimbrug

De Russische president Poetin heeft intussen bevestigd dat deze aanvallen een onmiddellijke reactie zijn op de aanval op de Krimbrug, afgelopen weekend. "Als je alles bij elkaar legt, dan denk ik dat dit dé reactie is. President Poetin moest ook reageren, zeker nadat hij zondagavond formeel Oekraïne had beschuldigd van achter de aanslag op de Krimbrug te zitten."

De vernedering van Rusland dóór die aanval was zo groot, het was een kaakslag voor president Poetin.
Jan Balliauw

Dat Rusland pas 24 uur later reageert, heeft volgens Balliauw te maken met president Poetin zelf. "Het is typisch dat hij niet meteen reageert en dat hij er wat tijd over laat gaan. Wel is het zo dat hij hiermee een duidelijk signaal geeft aan Oekraïne. Een signaal dat het nog steeds kwetsbaar is en dat Rusland kan toeslaan waar en wanneer het wil." Volgens onze Oost-Europa kenner heeft Rusland tot dusver in beperkte mate de kritische infrastructuur geviseerd. "De aanval van vanmorgen hebben we de voorbije maanden niet vaak gezien. En dan zeker niet pal in het centrum van Kiev."

Gelijkenissen met Irak

De grootschalige Russische aanval van vandaag doet Balliauw terugdenken aan de start van de oorlog in Irak in 2003, toen de Amerikanen op een gelijkaardige manier toesloegen. Die zogeheten 'Shock and Awe' -strategie heeft als doel om met een massaal bombardement het vertrouwen van de bevolking te ondermijnen. "Al denk ik persoonlijk niet dat dit nu ook het geval gaat zijn voor Oekraïne, wel integendeel. Doordat zoveel burgerdoelen zijn geraakt, zal de weerstand onder de Oekraïense bevolking alleen maar groter worden." 

Jan Balliauw heeft ook zijn twijfels of Rusland ook de komende dagen aan dit tempo doelen zal raken. "Ik denk niet dat de Russen op dit moment nog zoveel kruisraketten of precisieraketten in zijn arsenaal heeft. Net dat type van raketten is nodig om cruciale kritische infrastructuur te raken. Door de sancties is het voor Rusland ook bijzonder moeilijk om vlot nieuwe kruisraketten te maken."

Waarom blijft president Zelenski zelf buiten schot?

Opvallend: de Oekraïense overheidsgebouwen zijn tot dusver amper geviseerd. En dat is ook Jan Balliauw opgevallen. "De plaatsen waar de bevelen worden gegeven, zijn doorgaans de plaatsen die als eerste worden uitgeschakeld. Het is een mysterie waarom dit nu nog niet is gebeurd. Zelfs het presidentiële paleis van Zelenski is nog intact, hij heeft na de aanval nog een video online gezet om te laten zien dat alles in orde is."

Dat Rusland het machtscentrum voorlopig ongemoeid laat, kan volgens Jan Balliauw te maken hebben met de aanwezigheid van veel historische gebouwen in de buurt. "Het is geweten dat ook de Russen veel belang hechten aan die infrastructuur in Kiev. En als je dan een raket hebt die zijn doel mist, dan bestaat de kans dat een van die historische gebouwen per ongeluk geraakt worden."

Wat doet de Russische Veiligheidsraad?

Hoewel de Russen vanmorgen al gestart zijn met een grootscheepse aanval, komt de Veiligheidsraad van Rusland nog bijeen. Welke impact heeft dat orgaan op het verdere verloop van de oorlog in Oekraïne? "Het feit dat die Veiligheidsraad net vandaag wordt samengeroepen, heeft vermoedelijk alles te maken met de aanslag op de Krimbrug. In die Veiligheidsraad zitten vooral hardliners, mensen die een voorkeur hebben voor de harde aanpak van Oekraïne. Zij zullen bij Poetin wellicht aandringen om méér te doen in Oekraïne het initiatief weer aan Russische zijde te krijgen", zegt Balliauw.

BEKIJK - De volledige analyse van Jan Balliauw:

Videospeler inladen...

Meest gelezen