Direct naar artikelinhoud
NieuwsJustitie

VRT moet Bart De Pauw geen miljoenen aan schadevergoeding betalen

Bart De Pauw.Beeld BELGA

VRT zal de schadevergoeding van 13 miljoen die Bart De Pauw van de omroep eiste, niet moeten betalen. De burgerlijke rechtbank van Brussel heeft de klacht over de hele lijn afgewezen. Dat meldt VRT NWS en wordt bevestigd door de persrechter. Naast de gerechtskosten moet de tv-maker een symbolische schadevergoeding van 1 euro betalen aan de openbare omroep.

Televisiemaker Bart De Pauw kwam in 2017 in opspraak na beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag. Daarop beëindigde de openbare contract haar contract met De Pauw.

Volgens De Pauw waren daarbij fouten gemaakt en hij en zijn echtgenote, kinderen en managementvennootschap hadden 13 miljoen euro van de VRT geëist voor de opgelopen schade, zowel familiaal als professioneel. Programma’s werden geannuleerd of uit het televisiearchief van de omroep gewist en zijn exclusiviteitscontract werd niet helemaal uitbetaald, volgens De Pauw allemaal ten onrechte.

De rechter is nu van mening dat De Pauw de VRT zelf schade berokkend heeft. “De rechtbank heeft de vorderingen van Deadliners bv en de consoorten De Pauw tegen de VRT en haar CEO afgewezen als ongegrond”, aldus persrechter Els De Breucker.

Naast het betalen van de gerechtskosten legt de rechter De Pauw ook een schadevergoeding op van een symbolische euro aan de VRT.

In november vorig jaar was De Pauw al veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor stalking van vijf vrouwen en “overlast met elektronische communicatiemiddelen” bij één vrouw. Daarmee kwam een einde aan de strafrechtelijke zaak waarbij negen vrouwen Bart De Pauw beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag.