© BELGA

Gratis tickets voor politici stuiten op protest: “Vorm van belangenvermenging”

Alle 72 provincieraadsleden en de zes gedeputeerden krijgen elk twee gratis dagtickets voor het dancefestival Tomorrowland. “Een vorm van belangenvermenging”, meent PVDA-provincieraadslid Kris Merckx.

Jan Stassijns

Alle provincieraadsleden en de voltallige deputatie, in totaal 78 politici, krijgen twee dagtickets gratis voor het festival. De totale kostprijs daarvan, omgerekend zo’n 15.756 euro (156 standaard dagtickets van 101 euro) wordt afgetrokken van de 630.000 euro die ID&T jaarlijks moet betalen.

© Jan Van der Perre

“Onethisch”

“Ontoelaatbaar”, vindt provincieraadslid Kris Merckx (PVDA). “Gratis tickets voor politici die beslissingen moeten nemen over overeenkomsten met de festivalorganisatoren zijn onethisch. Het is een vorm van beïnvloeding en belangenvermenging. Bovendien krijgen provincieraadsleden voldoende vergoedingen voor hun werk ontvangen waarmee ze zelf hun tickets voor ontspanning kunnen betalen.”

Werkbezoek

Willem Migom, woordvoerder van gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA), bevoegd voor Recreatie- en Groendomeinen, verdedigt de toekenning van tickets. “De volledige provincieraad vormt ook de raad van bestuur van De Schorre in Boom”, zegt Migom. “Ze krijgen dus de mogelijkheid om die tickets aan te wenden om Tomorrowland te bezoeken. Het zijn de raadsleden die beslissingen moeten nemen over het beheer en de toekomst van de Schorre. ID&T heeft zich ook geëngageerd om te investeren in het domein en dus lijkt het ons logisch dat de raadsleden zien waarover ze beslissingen nemen. Bovendien moeten de raadsleden de tickets ook aanvragen en krijgen ze die niet zomaar opgestuurd. Het is een voorstel dat donderdag op tafel wordt gelegd in de provincieraad. Als de raad een ander scenario wil, zal dat moeten blijken. ”

Merckx is allesbehalve overtuigd. “De gratis tickets voor politici worden betaald met geld dat toekomt aan de gemeenschap”, zegt Merckx. “En elk raadslid krijgt twee tickets, niet één, die ze naar believen kunnen uitdelen in het kader van hun ‘netwerking’. Wij stellen dan ook voor een toezichtscommissie op te richten, waarin een aantal provincieraadsleden vertegenwoordigd zijn, die een werkbezoek kunnen doen. Een werkbezoek, dat dus niet betekent: gratis het festival bijwonen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tomorrowland