200 reizigers zitten uur vast op trein in Merelbeke na aanrijding met ree

Zo'n 200 treinreizigers hebben vannacht een uur lang vastgezeten tussen Merelbeke en Gent. Daar reed de trein naar Brugge een ree aan. Pas nadat zeker was dat de trein niet beschadigd was, kon deze opnieuw vertrekken.

De aanrijding gebeurde rond 23.20 uur op de lijn Landen-Brugge, waardoor de trein tot stilstand kwam voor het station Gent-Sint-Pieters. "Na de botsing met de ree moest er nagekeken worden of de trein niet beschadigd was", zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van Infrabel. "De trein kon daarna opnieuw vertrekken en kwam om 00.45 uur aan in Gent-Sint-Pieters. Er zaten een tweehonderdtal reizigers op de trein." De trein reed daarna zonder problemen door naar Brugge. 

Anderhalf uur vertraging per dag

Een aanrijding van een ree is niet zo uitzonderlijk, zo blijkt uit cijfers van Infrabel. De spoornetbeheerder registreerde in 2021 gemiddeld bijna anderhalf uur vertraging per dag als gevolg van dieren op of rond de sporen. 

In 2021 werden zestig dieren door een trein aangereden op het Belgische spoor en waren er 144 meldingen van dieren in de buurt van het spoor, waarbij het risico bestond dat ze op de sporen zouden gaan lopen en aangereden worden. De top vijf van die meldingen bestond uit koeien (28), schapen (28), reeën (15), honden (13) en paarden (12).

"Houd dieren aan de leiband"

 Infrabel roept buurtbewoners op om hun huisdieren aan de leiband te houden in de buurt van de sporen en vraagt veehouders om hun weiden goed af te schermen en poorten dicht te houden.

Meest gelezen