Instagram Gert Verhulst en Jeroen Meus

Nu Jeroen Meus en Gert Verhulst afscheid moeten nemen van hun hond: "Rouwverlof na dood van huisdier kan goed idee zijn"

Eén of meerdere dagen rouwverlof inlassen na het verlies van een huisdier. Dat is het voorstel van rouw- en verliesconsulente Marleen Vertommen uit Wijgmaal. "Het is complex, maar sommige mensen verliezen hun veerkracht compleet na de dood van hun kat of hond. Een arts zou dan een paar dagen rust kunnen voorschrijven", vindt ze.

"Een huisdier verliezen doet iets met een mens. Heel eenzame mensen hebben vaak alleen maar dat dier als gezelschap of relatie in hun leven. Als zij sterven, verliezen ze een belangrijk stuk van hun leven", legt Vertommen uit aan HLN. "Voor sommige mensen kan dat echt een heel ingrijpende gebeurtenis zijn. Toch wil de rouwconsulente het verlies van een kat of hond niet vergelijken met het overlijden van een menselijke vriend of familielid. "Die vergelijking gaat natuurlijk nooit op. Maar toch doet het bij veel mensen pijn. In een mooie samenleving gaan we zorgzaam om met de meest kwetsbaren. Als je het verdriet erkent van mensen die een huisdier verliezen, moet je ook de zorg erkennen die die mensen mogelijk nodig hebben. Ik vind het evident dat een dokter of therapeut in zo'n geval kan beslissen om een paar dagen rouwverlof in te lassen", vertelt ze aan Radio2.

Afgelopen weekend liet tv-kok Jeroen Meus weten dat zijn hond Ballie is overleden. Een paar dagen eerder moest ook het gezin van Gert Verhulst afscheid nemen van hun hond Marcel. Ze kondigden allebei het slechte nieuws aan met een foto op hun sociale mediakanalen. "Ik vind het erg fijn en moedig dat ze dat doen. Ze zijn een rolmodel voor veel mensen en op deze manier tonen ze dat ook zij kwetsbaar zijn wanneer hun huisdier sterft. Dat kan een enorme steun zijn voor heel wat andere mensen in dezelfde situatie", besluit de rouwconsulente.

Meest gelezen