Poetin dreigt met “zware represailles” als Oekraïne Rusland opnieuw aanvalt

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag bevestigd dat zijn land raketaanvallen heeft uitgevoerd op de Oekraïense energie-infrastructuur. Hij beloofde ook dat er “zware” represailles komen als Oekraïne Rusland opnieuw aanvalt.

wver
Bron: BELGA

Volgens Poetin zijn de raketaanvallen een reactie op “terroristische aanvallen”. “Als de pogingen tot terroristische aanslagen op ons grondgebied doorgaan, zal Rusland streng reageren en de omvang ervan zal in overeenstemming zijn met het niveau van de bedreigingen”, zei Poetin bij de opening van een televisievergadering van de Russische Veiligheidsraad. “Niemand moet eraan twijfelen”, zo waarschuwde hij.

In een reactie op de aanval op de Krimbrug, een voor de Russen strategisch belangrijke brug tussen het vasteland en het illegaal geannexeerde schiereiland, is Rusland begonnen met een campagne van “massale” bombardementen op verschillende Oekraïense regio’s. De Russische aanvallen “hebben hun doel bereikt”, aldus het Russische leger.

 ©  EPA-EFE

Voetgangersbug en speeltuin

Volgens Poetin gebruikte het Russische leger bij die campagne “hogeprecisiewapens met groot bereik” tegen “energie-, militaire- en communicatie-infrastructuur”. Op beelden die op sociale media verspreid werden is echter te zien hoe de Russische raketten ook een voetgangersbug en een speeltuin troffen. Over heel het land zitten verschillende steden maandagmiddag zonder stroom.

Bij de Russische raketaanvallen op verschillende Oekraïense steden zijn in hoofdstad Kiev al vijf doden en twaalf gewonden geteld. De Oekraïense president Zelenski liet via Telegram eerder al weten “dat de Russen met tientallen raketten twee doelwitten viseren: energie-infrastructuur en mensen”.

 ©  via REUTERS

Kerncentrale en gasleiding

Zaterdag raakte een deel van de voor de Russen strategisch belangrijke Krimbrug vernield door een bom aan boord van een vrachtwagen. Daarmee heeft Kiev zich, volgens Poetin “op hetzelfde niveau geplaatst als de vreselijkste terroristen”.

Nog volgens de Russische president Vladimir Poetin heeft het Oekraïense leger in het verleden “drie keer” de Koersk-kerncentrale aangevallen, op 85 km van de grens met Oekraïne. Kiev zou ook geprobeerd hebben om de TurkStream-gasleiding, tussen Rusland en Turkije, aan te vallen. Die beweringen van de Russische president zijn moeilijk na te trekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer