© rtv

Mars in Mechelen herdenkt zondag homofobe moord op Ihsane Jarfi (32): “Vechten voor verdraagzaamheid is nog altijd hard nodig”

Mechelen, Antwerpen -

Met een mars door het centrum van Mechelen wordt komende zondag 16 oktober de homofobe moord herdacht op Ihsane Jarfi in Luik. Het Roze Huis Antwerpen en de fondation Ihsane Jarfi, die de vader van het slachtoffer oprichtte, zoeken elk jaar een andere stad voor de herdenking en dat is dit jaar de Dijlestad.

Sven Van Haezendonck

Ihsane Jarfi (32) werd in 2012 na een avondje stappen in Luik ontvoerd door vier mannen. Ze mishandelden hem en takelden hem zwaar toe. Zo zwaar dat hij er het leven bij liet, en dat enkel en alleen omwille van zijn geaardheid. Acht dagen later werd zijn lichaam gevonden in een veld in de buurt van Hoei. De daders werden veroordeeld door zware gevangenisstraffen en het was voor het eerst dat homofobie in ons land als een verzwarende omstandigheid werd ingeroepen.

Start op Grote Markt

Ruim tien jaar later laat de vreselijke moord nog altijd sporen na, en wordt ze niet vergeten. Daarom is er ieder jaar een herdenking. Het Roze Huis Antwerpen slaat daarvoor de handen in elkaar met tal van organisaties: de stad en fondation Ihsane Jarfi onder andere, maar ook çavaria, HLWM en Rainbowhouse Brussel.

De mars in Mechelen vindt zondag 16 oktober plaats. Vanaf 14u is iedereen welkom op de Grote Markt. Daar volgen enkele speeches, waarna om 15.15u de mars zelf start. “De mars ter nagedachtenis van Ihsane Jarfi is helaas in 2022 nog altijd nodig. Niet alleen om de herinnering aan Ihsane levend te houden, maar omdat vechten voor gelijkheid en verdraagzaamheid nog altijd hard nodig is. Zeker in de situatie waarin de wereld zich nu bevindt”, vertelt Jacques Smet, coördinator van de mars en vrijwilliger bij Het Roze Huis.

Regisseur Nabil Ben Yadir maakte een film over de moord op Ihsane Jarfi. © Fred Debrock

De Antwerpse vereniging behartigt al meer dan een kwarteeuw de belangen van de regenbooggemeenschap. De organisatie ziet de mars niet alleen als een signaal voor de samenleving, maar ook voor de politiek. “We willen een statement maken dat xeno- en homofobie, racisme, ongelijkheid en onverdraagzaamheid geen plaats hebben in deze maatschappij en een duidelijk statement maken naar (buitenlandse) politici die proberen om ons de mond te snoeren”, zegt Smet.

“Vredevolle boodschap uitsturen”

Het Mechelse stadsbestuur steunt het initiatief. Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+), schepen van Gelijke Kansen, neemt zondag ook zelf het woord. “Nergens ter wereld zou er plaats mogen zijn voor discriminatie, daarom het grote belang van deze mars. Het is een moment om Ihsane te herdenken en een vredevolle boodschap uit te sturen die past in onze grotere strijd tegen LGBTQIA+-fobie en racisme”, vertelt de schepen.

De stad Mechelen voert zelf een actief beleid om haar inwoners te sensibiliseren rond discriminatie en racisme. Dat doet ze met gerichte acties, projecten en momenten van ontmoetingen. “We delen verhalen en zetten in op zichtbaarheid en verbinding. We blijven in dialoog gaan voor een gelijkwaardige samenleving”, zegt De Francesco.

De mars eindigt zondag om 16.15u op de Grote Markt. Cinema Lumière Mechelen toont om 17.30u gratis Animals, een film over Ihsane Jarfi van de Brusselse regisseur Nabil Ben Yadir.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen