Radio2

Oude watertoren in Oostende plechtig geopend na restauratie, nieuwe thuis voor speleologieclub

De vroegere watertoren bij het Maria-Hendrikapark in Oostende is helemaal gerenoveerd en wordt nu een paradijs voor liefhebbers van speleologie. In de toren hangt één kilometer aan klimtouwen.

De vroegere watertoren is een beschermd pand en onderging recent een grondige renovatie. Het historische dak werd helemaal heropgebouwd. De stad Oostende wou de toren een duurzame nieuwe functie geven. De watertoren wordt zo dé plek voor wie houdt van speleologie. 

Aan de binnenkant van de toren is één kilometer aan klimtouwen aangebracht. De grote bruikbare hoogte van 33 meter zal een uitdaging zijn voor de meer gevorderde sporters. 

Thuishaven voor Oostendse club

Voor de lokale club Speleo Cascade wordt de watertoren hun nieuwe thuishaven. "De Oostendse speleoclub gebruikt nu een wand in Sporthal De Spuikom. Het is fantastisch dat ze nu de gepaste infrastructuur hebben, in een bovendien iconisch bouwwerk", zegt schepen voor Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V). Ook andere clubs die aangesloten zijn bij de Klim- en Bergsportfederatie zijn welkom. 

Uitdagend parcours

De speleoclub in Oostende bestaat al 34 jaar en is met 70 leden één van de grootste van het land. "We werden door de stad nauw betrokken bij de uitwerking van dit unieke parcours", vertelt de voorzitter van Speleo Cascade, Dirk Deroo. "We zijn erg blij dat we hier de nodige technieken kunnen aanleren om grote grottencomplexen te doorkruisen. Bovendien kunnen we zelf ook extra koorden hangen, dat is een meerwaarde voor meer geoefende speleologen."

Radio2

Meest gelezen