© ATV

Is Kalmthoutse Sammy (22) nu oudste hond ter wereld? Het heeft er alle schijn van

Kalmthout -

Naar aanleiding van het overlijden van de oudste hond ter wereld, Pebbles (22) uit de Verenigde Staten, gingen we op zoek naar de oudste nog levende hond in de Antwerpse regio. Wat blijkt nu? Ook in Kalmthout leeft nog een hondje van 22 jaar. Sammy is blind, doof, incontinent en dement. “Maar ik kan hem niet missen”, zegt baasje Oxana Roelands (19), die dus drie jaar jonger is dan haar hond.

Kristin Matthyssen, Neel Vermeiren

Guiness World Records meldde donderdag dat de Amerikaanse toyterriër Pebbles, vijf maanden verwijderd van haar 23ste verjaardag, overleden is. Pebbles werd geboren op 28 maart 2000 in Long Island, New York. Aanleiding voor ons om eens op zoek te gaan naar de leeftijd van de oudste nog levende hond in onze provincie. In 2003 was al eens duidelijk geworden dat in Noorderwijk bij Herentals een hond Bob op 20-jarige leeftijd, dus ook extreem oud, overleden was.

Sammy heeft kromme pootjes en lange grijze haren in zijn nek. ©  kma

De zoektocht kabbelde wat rustig verder, met enkele lezers die een 17-jarige hond hebben en als uitschieter een hond die in december 18 wordt. Tot dierenarts Katrien van Baast van Dierenartsen Noord Essen meldt dat ze een 22-jarige senior Sammy uit Kalmthout in haar klantenbestand heeft. “Sammy is een echt fossiel”, lacht ze. “Ik heb hem veertien jaar in behandeling en toen was hij al een oudere hond. Hij heeft ooit in een asiel gezeten en woonde nog enkele jaren bij een ander baasje. Die gegevens reconstruerend, komen we uit op een leeftijd van 22 jaar, en dat is hem ook echt aan te zien.”

Sammy is de troetelhond van Oxana Roelands (19) uit Kalmthout. “Ik kreeg hem op mijn zesde. Sammy is dus ouder dan ik. Hij zou naar het schijnt op het Mechelseplein in Antwerpen gevonden zijn, zwaar mishandeld. Daar draagt hij nog altijd de gevolgen van. Later is hij jarenlang het huisdier geweest van een vriend van mijn vader. Tot die man er door zware reuma niet meer kon voor zorgen. Ik was al zo lang om een hondje aan het zeuren. Sindsdien vormt Sammy een deel van ons gezin.”

Oxana met Sammy ©  kma

Sammy is geen rashondje, maar een mix terriër-teckel, denkt Oxana. “Toen we hem nog niet zo lang hadden, moest hij in behandeling voor een hernia. Daarna moest hij opnieuw leren stappen. Hij heeft drie katten overleefd en ook zijn vriendje, een mix chihuahua-buldog. Samen waren ze onafscheidelijk. Sammy werd een pak dapperder dankzij die chihuahua. Hij hielp hem over zijn angsten. Spijtig genoeg is zijn beste vriend overleden. Zo gaat dat als je heel oud wordt.”

Sammy is op zijn 22ste doof, blind en dement. “Hij heeft ook soms ‘accidentjes’, dat we pipi moeten opkuisen”, vertelt Oxana. “Maar hij heeft geen pijn en geniet er van om zich in de zetel nog dicht tegen mij aan te vleien. Sammy eet ook nog heel goed.” Oxana’s papa knikt. “We moeten opletten dat hij het katteneten niet opeet. Hij lust ook heel graag zalm die ik in de Aldi ga halen. Soms denken we dat hij aan het einde van zijn bobijntje is. Maar dan krijgt hij een cortisonenspuit van de dierenarts en flakkert hij helemaal op. Tot voor acht maanden sprong hij nog in de zetel.”

Herseninfarctjes

Sammy heeft ook wel al wat kleine herseninfarctjes overleefd. “Soms draait hij in een cirkeltje. Onlangs was het even blinde paniek: ik vond Sammy nergens”, vertelt Oxana’s papa. “Bleek dat hij achter de televisie was gekropen en niet terug geraakte.”

Net als dementerende ouderlingen, vertoont hij nachtelijk dwaalgedrag. “Meestal gaat hij rond 19u slapen. Rond drie uur ’s nachts begint hij rond te dolen in huis”, vertelt Oxana. Zoals oudere mensen ook langere oorlellen en haargroei op rare plaatsen krijgen, heeft Sammy nu kale, lederachtige oortjes. Op de overgang van zijn nek naar zijn rug groeien zeer lange grijze haren.

De oudste hond ter wereld Pebbles stierf vorige week, ook op 22-jarige leeftijd. ©  AFP

“Hij krijgt pilletjes voor zijn ruggetje en zijn hart”, zegt Oxana’s vader. “Zolang hij geen pijn heeft, willen we hem zeker niet kwijt. Dat gaat heel zeer doen.” Oxana knikt. “Ik hoop dat Sammy nog jaren mag blijven leven. Hij komt ook nog aandacht zoeken. Nu hij blind en doof is, reageert hij vooral op geur. Als papa een snoepje pakt heeft hij het direct geroken.” Of ze beseft dat ze een wereldwonder in de zetel heeft liggen, want dat Sammy nu Pebbles dood is, misschien wel de oudste hond ter wereld is? “Wij wisten dat 22 jaar héél oud is, maar dat het zo bijzonder was wisten wij niet.”

Als Oxana hem op de grond zet, is het gedrag van Sammy wel grappig. Hij doet wat wiebelig drie stappen naar rechts, denkt na, weet precies niet goed meer wat hij ging doen en zet dan weer drie stappen om opnieuw na te denken. “Ja, zo’n stokoud hondje is echt hetzelfde als een stokoude mens”, zegt Oxana.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen