©  AFP

Nieuw proces tegen Harvey Weinstein van start: gevallen filmproducer riskeert nog eens 140 jaar cel voor seksuele agressie

Bijna exact vijf jaar nadat de #MeToo-bom barstte, is maandag in Los Angeles een nieuw proces begonnen tegen Harvey Weinstein. De 70-jarige Hollywoodmagnaat, die eerder al in New York veroordeeld werd tot 23 jaar cel, moet zich nu verantwoorden voor meerdere gevallen van seksuele agressie tegen vijf vrouwen, tussen 2004 en 2013 in hotels in Hollywood. Hij riskeert een bijkomende celstraf van 140 jaar.

mtm
Bron: BELGA

Op 5 oktober 2017 barstte de bom. Op die dag publiceerde The New York Times een artikel over vermeende seksuele intimidatie van de wereldberoemde filmproducer Harvey Weinstein. Meerdere vrouwen, onder wie de actrices Rose McGowan en Ashley Judd, kwamen naar voren en vertelden hoe Weinstein hen dwong om hem te masseren, om naar hem te kijken als hij naakt was… In ruil voor seksuele gunsten zou hij hen ook beloofd hebben “hun carrière vooruit te helpen”. De Hollywoodmagnaat verontschuldigde zich en erkende dat hij “veel pijn had veroorzaakt”, maar betwistte wel de beschuldigingen dat hij vrouwelijke werknemers “bijna drie decennia” zou hebben lastiggevallen. Hij deed wel een “tijdelijke” stap opzij van The Weinstein Company en verklaarde samen te werken met een therapeut.

Later zouden in totaal meer dan 80 vrouwen, onder wie ook bekende namen als Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Salma Hayek en Rosanna Arquette, de producer van intimidatie of aanranding beschuldigen. De oudste zaken, sommige dateren van 1977, zijn intussen wel verjaard.

Op 11 maart 2020 werd Weinstein tot 23 jaar cel veroordeeld voor verkrachting en aanranding. De 67-jarige ex-producer hoorde het vonnis aan in een rolstoel. Zijn advocaten hadden een beroep gedaan op clementie en zeiden dat zelfs de minimumstraf van vijf jaar “levenslang” zou betekenen voor hun cliënt, maar de aanklagers oordeelden dat Weinstein “de maximaal mogelijke straf” zou moeten krijgen “gezien zijn levenslange misbruik van vrouwen” en “zijn gebrek aan berouw voor zijn acties”.

Maandag is nu een nieuw proces van start gegaan, in Los Angeles. De eerste dag van het nieuwe proces, waarop Weinstein nog eens 140 jaar cel riskeert, stond in het teken van de aanstelling van de twaalf juryleden. Verwacht wordt dat dat zo’n twee weken kan duren. Het hele proces zou naar verwachting ongeveer twee maanden in beslag nemen.

Onschuldig

Deze keer wordt Weinstein, 70 intussen, geconfronteerd met elf aanklachten wegens aanranding van vijf vrouwen tussen 2004 en 2013 in Los Angeles en Beverly Hills. De beschuldigingen omvatten onder meer gewelddadige verkrachting en gedwongen orale seks.

Vorig jaar pleitte Weinstein bij zijn verschijning voor de rechter in Los Angeles nog onschuldig. Volgens zijn advocaat zijn de beschuldigingen van de vrouwen niet geloofwaardig en niet bewezen. Er zou steeds toestemming geweest zijn bij seksueel contact, beklemtoonde Weinstein.

Hij zal tijdens zijn proces worden geconfronteerd met een aantal slachtoffers, wier namen in de akte van beschuldiging werden geanonimiseerd als ‘Jane Doe’ nummer één tot vijf. Volgens de krant Los Angeles Times gaat het onder meer om Jennifer Siebel Newsom, vroeger actrice en nu getrouwd met de gouverneur van Californië.

Jennifer Siebel Newsom. ©  Getty Images via AFP

Weinstein produceerde tal van bekende films als ‘The English patient’, ‘Pulp fiction’, ‘Good Will Hunting’ en ‘Gangs of New York’. Hij verblijft al jaren in een gevangenis in Los Angeles en zou intussen halfblind zijn en zich enkel nog in een rolstoel kunnen verplaatsen.

Ook het Britse gerecht heeft in juni een klacht tegen hem ontvankelijk verklaard. Op dat proces moet hij zich verantwoorden voor twee aanklachten wegens aanranding van de eerbaarheid van een vrouw. Die feiten zouden zich in Londen hebben afgespeeld, in de zomer van 1996.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer