Vooruit-voorzitter Conner Rousseau over begrotingsgesprekken: "Er wordt elkaar weinig gegund"

Nog altijd is er geen witte rook: op een zucht van de "State of the union", de toespraak van de premier straks in de Kamer, gaat het gebakkelei verder, nu al sinds 10 uur gisterochtend. Vooral de ambtenarenpensioenen liggen moeilijk: de liberalen willen er op beknibbelen, socialisten (en groenen) willen daar niets over horen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zegt in "De ochtend" geschrokken te zijn dat premier Alexander De Croo (Open VLD) op het laatste moment nog met het voorstel over de ambtenarenpensioenen kwam.

Gaan ze het halen of niet? Gaat de federale regering de Vlaamse regering achterna en moet premier De Croo zijn "State of the union", straks om 14 uur in de Kamer uitstellen? Niet noodzakelijk: belangrijke politieke onderhandelingen baden altijd in een crisissfeertje. Dat betekent nog niet dat ze mislukken. Meer nog, vaak is het zo dat er zonder een crisis geen oplossing komt.

Maar de onderhandelingen slepen zich wel voort. Niet geheel onlogisch: we beleven exceptionele crisistijden en dat maakt de begrotingsgesprekken nog complexer dan ze sowieso al zijn. Ondertussen duren ze al bijna een etmaal, maar volgens Vooruit-voorzitter Conner Rousseau komt dat ook door de instelling rondom de onderhandelingstafel. "Er wordt elkaar niets gegund", zegt hij in een gesprek in "De ochtend" op Radio 1. "Iedereen vraagt verandering, maar niemand wil veranderen."

BELUISTER - het gesprek met Conner Rousseau in "De Ochtend"

Struikelblok

Terwijl er bijvoorbeeld wƩl een akkoord is voor de overwinstbelasting op energiebedrijven - die zal het hele jaar 2023 gelden - is het grote struikelblok de zogeheten perequatie van de ambtenarenpensioenen. Dat betekent dat de pensioenen van de ambtenaren meestijgen met het loon van de nog actieve ambtenaren, bovenop de index. De liberalen - premier De Croo zelf - kwamen vorige weekend met die besparing, maar botsten op een njet van links - PS, Vooruit en Groen.

Conner Rousseau had in "De ochtend" wat kritiek op De Croo. "Ik ben daarvan geschrokken. Als je echt resultaat wil boeken met zeven partijen rond de tafel, is het dan verstandig om in het laatste weekend plots een nota op tafel te leggen waarvan je weet dat die gevoelig ligt. Voor mij was het een verrassing dat die op tafel kwam."

Volgens de PS zou zo'n ingreep in de ambtenarenpensioenen vooral de Vlaamse onderwijzers treffen. Het Laatste Nieuws berekende dat de ambtenaren zo 1.477 euro brutoloon dreigen te verliezen. Of preciezer: dat hun pensioen met 1.477 euro brutoloon minder per jaar zou stijgen.

Politiek signaal

Het njet van de linkse regeringspartijen zette een domino-effect in werking. De liberalen wilden plots niet meer horen van een hogere effectentaks of - in het geval van de MR - meer belastingen op tweede verblijven. Maar Rousseau heeft er nog altijd vertrouwen in dat de partijen eruit geraken. Mislukken is geen optie in tijden van crisis, denkt hij. "In het verleden is men altijd op tijd gekomen met een akkoord, dat moet nu ook. Laat ons een politiek signaal sturen dat we ons huiswerk doen."

Meest gelezen