Kristian van der Mark vond zijn halfbroer in Colombia dankzij ‘Spoorloos’. Dácht hij. ©  SCREENSHOT JINEK/RTL

Schandaal rond Nederlands tv-programma ‘Spoorloos’: minstens drie ‘teruggevonden’ biologische families kloppen niet

Het populaire Nederlandse tv-programma ‘Spoorloos’, waarin de makers op zoek gaan naar vermiste familieleden, heeft een paar pijnlijke uitschuivers gemaakt. Minstens drie deelnemers werden in Colombia aan een verkeerde familie gekoppeld. Twaalf dossiers waarbij dezelfde lokale tussenpersoon betrokken was, worden nu herbekeken.

Thierry Goeman

Het RTL-programma ‘Oplichters Aangepakt’ van journalist Kees van der Spek legde het schandaal bloot nadat een van de deelnemers van Spoorloos argwaan begon te krijgen over zijn teruggevonden familie daar. Intussen zijn er twee deelnemers die nu zeker weten dat ze aan de verkeerde moeder of halfbroer werden gekoppeld. Volgens Kees van der Spek zijn het er minstens drie.

Journalist Kees van der Spek. ©  SANDER KONING

Het verhaal begint bij Barbara Quee die in 2005 meedoet aan ‘Spoorloos’. In de uitzending van destijds is te zien dat Barbara te horen krijgt dat haar moeder is gevonden, maar dat ze geen contact meer met haar wil. Het zou te ‘gevaarlijk’ zijn omdat ze ondergedoken zit voor de politie en criminelen. Zij vraagt haar dochter dan ook om geen contact met haar te zoeken.

Bij Barbara zorgt het verhaal meteen voor argwaan. Zij vraagt zich af hoe ‘Spoorloos’ haar heeft gevonden, als ze geen vaste woon- of verblijfplaats heeft en ondergedoken leeft. Ook snapt ze niet dat er geen foto’s zijn gemaakt.

Dezelfde merkwaardigheden waren er rond de zaak van Kristian van der Mark, die via ‘Spoorloos’ bijna twintig jaar geleden zijn halfbroertje gevonden dacht te hebben in Colombia. Hij wilde iets goeds voor hem doen en betaalde zijn schoolgeld.

Kees van der Spek ontdekte de ‘mismatches’ voor ‘Oplichters aangepakt’. ©  AFP

Fixer in Colombia

Maar het contact verwaterde en Kristian begon te twijfelen aan het hele verhaal. Hij begon een eigen onderzoek en schakelde de Nederlandse onderzoeksjournalist Kees van der Spek in. Samen reisden ze naar Colombia en vonden er uiteindelijk zijn biologische moeder terug. De zogenaamde halfbroer waar hij contact mee had, bleek niet zijn halfbroer te zijn maar een onbekende.

Kees van der Spek van ‘Oplichters Aangepakt’ gaf gisteren in de talkshow ‘Jinek’ op RTL 4 aan dat sowieso drie, maar mogelijk zelfs vijf mensen aan verkeerde biologische ouders zijn gekoppeld via het programma. De journalist vindt het eigenlijk niet kies om een ander programma dat goed werk verricht te bekritiseren. ”Je moet ervan uitgaan dat ‘Spoorloos’ gewoon te goeder trouw handelt”, zegt hij.

Alle verdenkingen gaan nu in de richting van een zekere Edwin Vela, een fixer die voor ‘Spoorloos’ in Colombia werkte en betaald werd per opdracht. Hij was het die ter plaatse de familieleden opspoorde en de contacten legde. Vela was in de loop der jaren bij zestien zaken betrokken. Daarvan blijken er nu dus zeker twee mismatches te zijn.

De familieleden die aan een verkeerde moeder of halfbroer gekoppeld werden, verwijten de programmamakers niet dat ze onzorgvuldig zijn geweest in hun zoektocht. Maar wel dat ze na de uitzending niet of nauwelijks nog reageerden op hun vragen.

Kees van der Spek schoof gisteren aan in de talkshow ‘Jinek’ (foto) op RTL 4 over de zaak. ©  ROBIN UTRECHT

“12 dossiers herbekijken”

De Spoorloos-redactie heeft dinsdagochtend gereageerd. “In de afgelopen dagen hebben wij uit zorgvuldigheid persoonlijk contact opgenomen met alle personen die destijds met hulp van ‘Spoorloos’ in Colombia hun biologische ouder of andere familielid hebben gevonden via onze lokale man ter plaatse. Wij zijn zelf ook geschrokken van de bevindingen over Edwin Vela in Colombia”, laten ze weten.

“Van de in totaal 16 zaken waar Vela betrokken bij is geweest, zijn er nu twee mismatches bekend en zijn twee matches bevestigd door eerder dna-onderzoek. De overige 12 zaken gaan we opnieuw tegen het licht houden en indien gewenst en mogelijk bieden we de betrokkenen alsnog een dna-test aan. Zo’n dna-test gebeurt pas sinds 2019 standaard”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer