Themabeeld. ©  STEFAAN BEEL

Roemeense fruitautomatenkrakers riskeren 14 maanden cel

Hasselt -

Twee Roemenen hebben zich dinsdag voor de Hasseltse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor het kraken van een tiental fruitautomaten. In juni sloegen ze onder meer toe in Herk-de-Stad, Lummen, Riemst en Wellen. De procureur vorderde 14 maanden cel voor elk.

Geert Houben

Het duo van 27 en 36 jaar pleegde ook feiten buiten Limburg: in Beveren, Dentergem, Hooglede en Kasterlee. “Wij hebben er spijt van”, klonk het dinsdag unisono in de rechtbank. Sinds half juni verblijven de verdachten in de gevangenis nadat de politie ze tegenhield in hun geseinde wagen in Jabbeke. Met de hulp van ANPR-camerabeelden, telefonieonderzoek en via bewakingscamera’s aan de automaten wist politie LRH de daders in beeld te brengen. Ze verplaatsten zich in een Jaguar met Roemeense nummerplaat. In die wagen en op hun thuisadres in Geel troffen de speurders ook kledij aan die ze droegen tijdens de kraken.

Sleutels gestolen

De verdachten wisten telkens met een sleutel de automaten te openen. Over hoe ze daaraan kwamen, bleven ze vaag. “Gevonden in een automaat.” Na hun kraken zou het duo voor het laatst toeslagen hebben bij een productiebedrijf van automaten in Langemark-Poelkapelle en er een 50-tal sleutels buitgemaakt hebben. “Ze waren van plan hun lucratieve strooptocht verder te zetten”, aldus het parket. Iets wat de verdediging betwistte. “Er is maar een sleutel teruggevonden. Waar is de rest dan”, wierp advocate Els Jeuris op. Wel gaf de advocate een aantal feiten namens de verdachte toe. Ze vroeg om een straf met uitstel voor haar cliënt die in België over een blanco strafblad beschikt. “De verdachten zijn bekend in Oostenrijk en Spanje voor diefstallen”, voegde de procureur eraan toe. Ook raadsman Marc Pirard vroeg om een straf met uitstel voor de tweede verdachte.

Vonnis op 8 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer