Direct naar artikelinhoud
NieuwsBegroting

Op het nippertje: federale regering bereikt akkoord over begroting

Premier De Croo moet namiddag de plannen toelichten tijdens zijn State of the Union.Beeld ANP / EPA

De federale regering heeft zonet een akkoord bereikt over de begroting voor 2023 en 2024. Na een lange onderhandelingsnacht wisten de Vivaldi-partijen te landen, nadat ze al sinds vrijdagochtend samenzaten om de laatste knopen door te hakken. Het akkoord komt er net op tijd, want namiddag moet premier De Croo de plannen toelichten in de Kamer.

De eerste minister stelt de plannen straks om 14.15 uur voor tijdens zijn beleidsverklaring in de Kamer. Zeker is onder meer dat er een overwinstbelasting komt voor energieproducenten en dat het basispakket energie ter waarde van net geen 200 euro per maand verlengd wordt tot het einde van de winter.

“Akkoord over meerjarenbegroting 2023-2024, met onder meer energiesteun voor onze gezinnen, zelfstandigen en bedrijven. We laten niemand los”, tweette de premier.

Twitter bericht wordt geladen...

Al sinds vrijdagochtend 10 uur zaten de Vivaldi-partijen samen om de laatste knopen door te hakken. Maar vooruitgang werd, in het zicht van de meet, pas met muizenstapjes geboekt. De hele nacht lang werd een tapijtenmarkt georganiseerd, waarbij linkse en rechtse partijen in de coalitie voortdurend op elkaars voorstellen probeerden af te dingen. Dat is het gevolg van een afspraak uit het regeerakkoord. De regering kwam overeen om begrotingsinspanningen gelijk te verdelen tussen besparingen, nieuwe belastingen, en ‘diverse’ inkomsten zoals accijnzen.

Omdat een rits besparingen niet rond raakte, moest vanochtend nog een gat van ongeveer een half miljard in de begroting gedicht worden. Rond 8 uur kwam het kernkabinet opnieuw samen om de laatste eindjes aan elkaar te knopen.