Voor heel wat Oekraïners is het puin ruimen en de schade opmeten.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Stroom uitgevallen in delen van Oekraïne door nieuwe Russische raketaanvallen 

Rusland heeft vandaag opnieuw doelwitten in Oekraïne aangevallen. Het zegt zelf dat het "massale aanvallen" heeft afgevuurd op militaire doelen en energievoorzieningen. In verschillende gebieden zijn energiecentrales geraakt. De Oekraïense overheid roept de bevolking op het elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Verschillende steden in Oekraïne, waaronder Lviv, Zaporizja en Vinnytsja, hebben vandaag voor de tweede dag op rij explosies gemeld. De overheid had de bevolking opgeroepen in de schuilkelders te blijven omdat er mogelijk de hele dag raketten kunnen vallen. 

In verschillende gebieden zijn energiecentrales geraakt. Dat is onder meer het geval in de regio Dnipro. Veel dorpen zitten zonder elektriciteit. Er is een energiebesparingsplan opgestart zodat ziekenhuizen, openbaar vervoer en andere belangrijke sociale infrastructuur kunnen blijven functioneren. 

In Lviv, in het uiterste westen van het land, zijn er drie explosies geweest. Ook daar is een energiecentrale getroffen. Zowat een derde van de stad zit opnieuw zonder stroom, nadat de schade na de raketaanvallen van gisteren grotendeels was hersteld. 

"Ook de waterbevoorrading komt in het gedrang", zegt VRT-verslaggever Marijn Trio in Lviv. "De burgemeester heeft de inwoners opgeroepen om waterreserves aan te leggen, zodat ze niet zonder drinkbaar water komen te zitten."

BEKIJK - Oorlogsleed in Oekraïne: uit Donetsk vluchten voor de oorlog en vervolgens gewond geraken in Kiev

Videospeler inladen...
Vandaag merk ik geen rijen meer aan de tankstations
VRT NWS-journalist Marijn Trio is ter plaatse

"Je merkt dat er onrust is", zei Marijn Trio ter plaatse vanmorgen al. "In Lviv zag ik dat mensen effectief naar een schuilkelder gingen, wat de voorbije maanden nauwelijks het geval was. Mensen gingen toen gewoon door met hun leven. Maar paniek is er niet, in tegenstelling tot gisteren, toen er lange files stonden aan de tankstations (mensen tanken om indien nodig vlot te kunnen vertrekken/vluchten, red.)."

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het gisteren "alle beoogde doelwitten" in Oekraïne heeft geraakt. De raketten viseerden onder meer energievoorzieningen zoals elektriciteitscentrales. Vandaag zitten nog altijd meer dan 300 Oekraïense gemeenten zonder stroom. 

Intussen heeft de Oekraïense overheid het dodental bijgesteld. Bij de aanvallen in heel Oekraïne zijn gisteren 19 doden gevallen. 

De Russische president Vladimir Poetin zei gisteren dat de bombardementen over het hele land een vergelding zijn voor de "terreuraanval" van afgelopen weekend op de strategische Krimbrug.

BEKIJK - Marijn Trio in Lviv: "Daarnet waren hier nog drie zware ontploffingen"

Videospeler inladen...

De Verenigde Naties stellen dat de Russische bombardementen een "schending van het oorlogsrecht" kunnen inhouden en oorlogsmisdaden kunnen zijn als de burgerdoelwitten "met opzet werden geviseerd". "Wij vragen Rusland om zich in te tomen voor een escalatie van het geweld", zegt Ravina Shamdasani, woordvoerster van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten tijdens een briefing in Genève (Zwitserland). Ze toonde zich vooral bezorgd over burgers en het feit dat Moskou het ochtendspitsuur had gekozen om de aanvallen uit te voeren.

Diplomatieke opening?

Rusland stelt intussen wel een diplomatieke opening voor. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat de Russische president Vladimir Poetin bereid zou zijn tot een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de G20-top, volgende maand in Indonesië.  

Later deze week, op donderdag, spreekt Poetin in Kazachstan met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Lavrov zullen ze het mogelijk ook hebben over een Turks voorstel om gesprekken tussen Rusland en het Westen te leiden. Turkije, een lidstaat van de NAVO, probeert sinds de Russische invasie in Oekraïne een bemiddelende rol te spelen. Turkije onderhoudt goede banden met zowel Rusland als Oekraïne. Het steunt Oekraïne in de oorlog, maar doet niet mee met de zware sancties tegen Rusland. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft na de Russische illegale annexatie van vier Oekraïense gebieden gezegd dat onderhandelen met Rusland geen optie meer is.

Meest gelezen