In het Finse Olkiluoto werd eind vorig jaar een nieuwe EPR-kerncentrale in gebruik genomen.
Volledig scherm
In het Finse Olkiluoto werd eind vorig jaar een nieuwe EPR-kerncentrale in gebruik genomen. © AFP

Nieuwe kerncentrales en meer windenergie goedkoopste optie om België klimaatneutraal te maken

Een combinatie van nieuwe kleine kernreactoren en meer windenergie op zee is de goedkoopste optie om België tegen 2050 klimaatneutraal te maken, zonder industrie af te bouwen. Dat blijkt uit een studie van EnergyVille in opdracht van Febeliec, de federatie van grote industriële energieverbruikers in België.

107 reacties

  • Geert Tamsyn

    2 jaar geleden
    Ah ja, natuurlijk, Frankrijk heeft voor kernenergie gekozen, de hernieuwbare elektriciteitsproductie verwaarloosd, en moet nu op de blaren zitten. Hopelijk maken wij niet dezelfde fout, het en-en verhaal bestaat niet, kernenergie sluit investeringen in hernieuwbare energiebronnen uit, dat wordt in ons land al 20 jaar bewezen.
  • Patrick Masolyn

    2 jaar geleden
    Energyville werkt samen met Engie, dus kunnen we er zeker van zijn dat het een eerlijk onderzoek is geweest?
  • Guido Vannut

    2 jaar geleden
    De Groenen weten niet meer van welk hout (haha) pijlen maken. Kernenergie is de enige oplossing. En wat meer is: de alternatieve energiebronnen profiteren ongelooflijk van de hoge energieprijzen.
  • Dirk BERX

    2 jaar geleden
    De enige (kern) vraag die op dit ogenblik, en de volgende jaren belangrijk zijn : hoeveel gaat dit de Belgen kosten, want daar spreken de voorstanders nooit over ! Want Engie gaat geen 10, 20 of 30 miljard ophoesten voor de schone ogen van de Belgen ! Want er is en blijft ook nog de afbraak, en de kernafval !
  • Ferdinand Costermans

    2 jaar geleden
    Nieuwe kerncentrales. Met welk geld. Ze hebben dit al volledig berekend en wij kunnen dit enkel betalen als we de uitbating uitbesteden aan een ander land. Wat is dan het nut, nog meer aan verbruiken betalen ? Mooi uitgelegd maar ik ben niet lichtgelovig.