Een beeld uit het programma "Spoorloos" (foto KRO-NCRV)

Nederlands tv-programma "Spoorloos" koppelt minstens twee mensen aan verkeerde familie

In Nederland is ophef ontstaan rond het bekende programma "Spoorloos". Daarin gaan mensen op zoek naar familieleden die ze uit het oog verloren hebben, of die ze zelfs nog nooit ontmoet hebben. Nu blijkt dat minstens 2 deelnemers in contact zijn gebracht met mensen die achteraf toch geen familie bleken te zijn.

Al meer dan 30 jaar lang zendt de Nederlandse openbare omroep "Spoorloos" uit, goed voor meer dan 600 afleveringen en een Gouden Televiziering, een van de belangrijkste tv-prijzen in Nederland. De makers gaan erin op zoek naar verloren familieleden van de deelnemers - vaak gaat het om mensen die ooit geadopteerd zijn en nu op zoek gaan naar hun biologische ouders, of om kinderen van alleenstaande moeders die willen weten wie hun vader was. Vaak slagen de programmamakers er ook in om familieleden terug te vinden. 

Alleen moet de omroep KRO-NCRV nu toegeven dat die onderzoeken niet altijd even zorgvuldig zijn gebeurd. Dat blijkt uit een onderzoek van de concurrerende zender RTL5. Hun programma "Oplichters aangepakt" brengt vanavond een reportage over een Colombiaanse tussenpersoon, die voor "Spoorloos" heeft gewerkt. De man zou bij minstens 16 onderzoeken betrokken geweest zijn. Wat het programma precies brengt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar alleszins zou eruit blijken dat de man zijn werk niet zorgvuldig deed.

Nog twaalf verdachte zaken in onderzoek

De journalist van RTL 5 heeft alvast in een interview gezegd dat hij een onderzoek is begonnen, samen met een deelneemster van "Spoorloos". De vrouw was in 2005 gekoppeld aan haar biologische moeder, maar de moeder wilde geen contact met haar. De vrouw vond dat raar.

Ook in een tweede zaak waren er vraagtekens. Een man dacht bijna twintig jaar geleden zijn halfbroer gevonden te hebben via "Spoorloos". Maar ook die halfbroer wilde nauwelijks contact hebben. De RTL-journalist vloog daarop met de man naar Colombia, en kon hem met een DNA-test koppelen aan zijn biologische moeder. Alleen bleek die niet verwant met de man die als zijn halfbroer was voorgesteld.

In een reactie zegt KRO-NCRV dat het geschrokken is door de bevindingen van "Oplichters aangepakt". De omroep laat alle onderzoeken van de Colombiaanse tussenpersoon opnieuw bekijken. In twee gevallen - waaronder dat van de man met zijn halfbroer - zou al duidelijk zijn dat deelnemers aan een verkeerde familie zijn gekoppeld. In twee andere gevallen bevestigde het DNA-onderzoek dat de link tussen de deelnemer en de familie wel degelijk klopte. Twaalf andere zaken worden nog onderzocht. Sinds 2019 gebeurt er standaard een DNA-test, zegt de KRO-NCRV nog.

Meest gelezen