© ATV

Theater Elckerlyc koopt aanpalende Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerk en maakt er een foyer van

Antwerpen -

Theater Elckerlyc, al jaren te vinden op de Antwerpse Frankrijklei, breidt uit. Het populaire boulevardtheater heeft het nabije neogotische kerkgebouw aangekocht voor de uitbreiding van zijn werking en lanceert een herbestemmingsonderzoek. In afwachting daarvan opent er in december al een pop-uptheaterfoyer.

De Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerk, ook bekend als de vroegere collegekerk, was eigendom van de vzw Patrimonium Verenigde Colleges. Daar komt dus verandering in, maar eerst moet een studie uitwijzen welke herbestemming het meest geschikt is. Men wil immers ook rekening houden met de bestaande erfgoedwaarden, de draagkracht van de site en de relatie met naastliggende panden en omwonenden. Het kerkgebouw stond jaren leeg en is in 2007 ontwijd voor religieuze diensten.

Theater Elckerlyc opent in december alvast een pop-uptheaterfoyer in het kerkgebouw. Dat is de eerste fase van de uitbreiding van het theater, zonder grote bouwkundige ingrepen. “Het staat vast dat iedereen wel zal varen bij de herbestemming: omwonenden, de Antwerpenaar in het algemeen en de duizenden toeristen”, vertelt Dirk Van Vooren, artistiek management en mede-exploitant van Theater Elckerlyc.

“We zitten met het theater aan onze limiet op het vlak van ontvangstruimten, ook de cateringmogelijkheden zijn beperkt. Er is geen mogelijkheid om voor of na de voorstelling zittend een drankje te nuttigen. Dat wil ik dringend veranderen.”

Van links af: Nico Warrinnier, Dirk Van Vooren, Ad Thijssen en Peter Michielsens tijdens de overhandiging van de (kerk)sleutel. © Goele Bormans

Kennismaking

In de overgangsperiode wil Theater Elckerlyc de deuren niet alleen wijd openzetten voor theaterbezoekers, maar ook voor omwonenden en nieuwsgierigen. “Om hen te laten kennismaken met de werking van ons theater en om hen te betrekken bij de definitieve herbestemming van het gebouw”, zegt Van Vooren. “Want Elckerlyc heeft meer plannen met het kerkgebouw dan alleen die pop-up. Er komt een masterplan, dat tegen eind 2023 zal worden afgerond.”

“We zijn blij met de verkoop aan onze rechtstreekse buren”, vertelt Peter Michielsens, voorzitter van de vzw IgnAs, het schoolbestuur van het college. “Ze zijn geen onbekenden voor ons, we hebben met hen in 2021 een erfpachtovereenkomst van 33 jaar getekend voor het theatergebouw. De broodnodige renovatie- en herinrichtingswerkzaamheden waren voor ons onmogelijk te dragen. Dat dit historische en beschermde gebouw op termijn gerenoveerd zal worden en een nieuwe socioculturele bestemming krijgt, vinden we een mooie oplossing.” (tove)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV