MIROM

Gullegem verwerkt "Coming World Remember Me"-beeldjes die in containerpark waren gedumpt tot nieuw kunstwerk

De beeldjes van het kunstwerk "Coming World Remember Me" die een tijd geleden op het containerpark van Gullegem belandden, krijgen een nieuwe bestemming. De gemeente Gullegem organiseert een reeks workshops waarin de beeldjes als inspiratiebron zullen dienen.

Het was in 2019 dat enkele alerte parkwachters van het containerpark in Gullegem zagen dat iemand 24 CWRM-beeldjes had gedumpt in een container. De beeldjes maakten deel uit van het landschapskunstwerk "Coming World Remember Me" van Koen Vanmechelen. Dat kunstwerk werd begin 2018 gebouwd op het provinciedomein de Palingbeek in Ieper en bestond uit 600.000 zelfgemaakte, unieke, maar identieke beeldjes. 

De beeldjes stonden voor alle slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België om het leven gekomen zijn. Eind 2018 konden liefhebbers een beeldje komen halen. Dat zorgde voor een stormloop. Heel wat mensen wilden zo'n beeldje bij hen thuis. De beeldjes mochten niet verkocht worden en het was de bedoeling dat mensen ze een mooi plekje zouden geven. Het beeld van de gedumpte beeldjes op het containerpark in Gullegem lokte veel verontwaardiging uit.

Deelnemers gezocht

De gemeente Gullegem lanceerde daarna een oproep en vroeg de inwoners wat ze met de beeldjes konden doen. Daarop kwam veel reactie en de gemeente kwam tot een reeks workshops. Samen met de lokale kunstenaar Kris Vandenberghe zullen de deelnemers werken rond het thema "Herinner je?". De 24 geredde beeldjes zullen daarbij in de eerste plaats als inspiratiebron dienen. 

Het is de bedoeling dat er uit die workshops 24 nieuwe kunstwerken gemaakt worden met resthout, afbraakhout en gerecupereerd hout. De gemeente is nog op zoek naar 24 mensen die willen deelnemen aan de reeks van acht workshops. De workshops zijn volledig gratis. 

Het resultaat moet in april klaar zijn en zal tentoongesteld worden op de Kezelberg Military Cemetery in Wevelgem. 

Meest gelezen