Migranten vlakbij De Panne - Jelle Houwen. © Het Nieuwsblad

Dertig migranten met kinderen gaan op klaarlichte dag met boot op zee: “Voorbije dagen 35 boten onderschept”

Nieuwpoort/De Panne/Bray-Dunes -

Een vrouw uit Nieuwpoort filmde dinsdagochtend op het strand van het Franse Bray-Dunes, vlak over de grens met De Panne, hoe een grote groep migranten een boot in het water duwde en de zee opging. Onder hen heel wat kinderen. “Helaas zijn de feiten dagelijkse kost: de voorbije dagen alleen al werden liefst 1.604 migranten onderschept”, zegt korpschef Nicholas Paelinck van de politiezoneWestkust.

Jelle Houwen

Een West-Vlaamse vrouw maakte dinsdagochtend rond 10.40 uur een wandeling op het strand van Bray-Dunes toen ze plots kabaal hoorde. Op het strand marcheerde een grote groep migranten richting zee terwijl ze een boot boven het hoofd droegen. Het ging om een dertigtal personen onder wie heel wat kinderen.

“En die moeten allemaal in die boot? Met al die kinderen erbij? Ongelofelijk”, zo reageert de vrouw terwijl ze het gebeuren filmt. De groep stapt in de boot en vertrekt op zee. Opvallend: twee politiemannen van de Franse gendarmerie loopt de groep achterna, proberen op hen in te praten maar kunnen hen uiteindelijk niet tegenhouden.

Clandestien en levensgevaarlijk

Zodra de migranten vertrokken waren, zwaaiden ze nog naar de politie. Die had intussen wel de scheepvaartpolitie op de hoogte gebracht die de groep op zee zou onderscheppen.

Terwijl migranten vroeger meestal de clandestiene en levensgevaarlijke oversteek naar Groot-Brittannië ’s nachts maakten, deinzen ze er tegenwoordig niet voor terug om op klaarlichte dag de Noorzee op te gaan. “De feiten zijn in Frankrijk dagelijkse kost”, zegt korpschef Nicholas Paelinck van de poltiezone Westkust. “De voorbije twee dagen werden 35 boten met in totaal liefst 1.604 migranten onderschept op de Noordzee.”

Verplicht overnemen

“In België wordt in zulke gevallen steevast een reddingsoperatie opgezet om de migranten terug te halen, maar de wetgeving in Frankrijk is anders: eenmaal op zee worden die mensen begeleid tot in Engelse wateren waar de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk ze verplicht overnemen en aan land laten”, aldus de korpschef.

“Onze kust is tegenwoordig goed beveiligd, we houden ook vaak controles op de weg en zien nu dat smokkelaars in een grote boog rond de gemeenten van onze politiezone heen rijden.”

Dit jaar alleen al maakten 34.672 migranten de oversteek, in 2020 waren dat er nog 8.400. Ook de Franse autoriteiten onderzoeken nu om hun wetgeving te verstrengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer